Mire jó a csicsóka, és mit készítsünk ebből az egészséges zöldségből otthon?

Csicsóka: a gyökér, amit receptre kellene adni!

Méltatlanul mellőzzük a csicsókát. Pedig annyi minden szól mellette. Ha van egy kis kertünk, akkor a végébe feltétlenül ültessünk el pár csicsókagumót. Meglehetősen igénytelen növény, sőt, szinte kiirthatatlan. A nyár közepén-végén nyílik a szép sárga, napraforgóhoz hasonlító virága (nem véletlen a hasonlóság, közeli rokonok). Maga a gumó tulajdonképpen megvastagodott szárképlet. Mivel nem érzékeny a fagyokra, mindig csak annyit érdemes felszedni, amennyit megeszünk.

Ha nincs saját, akkor vehetünk a piacokon és a nagyobb zöldségeseknél, megfizethető (a krumplinál azért drágább, de az édesburgonyánál jóval olcsóbb). Lehet fehér, rózsaszín, simább vagy rücskösebb. Nem szükséges meghámozni, de a sok földes zeg-zug miatt nagyon alaposan le kell súrolni. Az íze kicsit hasonlít a krumpliéhoz, meglehetősen semleges, tehát szinte mindenhez adhatjuk. Fantasztikus tulajdonságai vannak: rengeteg benne az inulin, ez a vízben oldódó növényi rost, amely a hasznos bélbaktériumokat táplálja, a károsakat pedig kiéhezteti. Mindezért hatékonyan javítja a bélflórát. Nem emeli meg a vér cukorszintjét, tehát cukorbetegek is bátran ehetik. Fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és az érrendszeri megbetegedéseket is, mivel csökkenti a koleszterin és a triglicerin szintjét. Több kutatás bizonyította, hogy bizonyos fajta rákos megbetegedések megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Annyira sok jó tulajdonsága van, hogy nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is érdemes fogyasztani.

Bioboltokban kapható édes csicsókasűrítmény és -szirup, valamint a semleges ízű csicsókapor. Ezek a legtöbb ételbe belekeverhetőek, és többszörös gyógyító hatással rendelkeznek

Kapros csicsókasaláta lila hagymával

Csicsókás birkagulyás füstölt csülökkel

Csicsókaleves pirított kolbásszal

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.