Nincs annál jobb, mint amikor az ember azt csinálja, amit szeret. Vagy mégis? Ha mások is szeretik, amit csinál! A szakácsok esetén például ez – jó esetben – biztosan így van. Munkájukért csak hálásak lehetnek a vendégek. A jó szakács, séf és étterem minden esetben a kiválóságra törekszik, hogy a látogatók vissza is térjenek szívesen. Az is biztos, hogy a tehetséges munkaerőhöz foggal-körömmel ragaszkodnak a vendéglátó egységek, így kifejezetten vonzó és izgalmas karrierlehetőséget is jelent hasonló terepen dolgozni.

Csináld, amit szeretsz – szó szerint!

Karrierlehetőségek a vendéglátás és a gasztronómia területén

A vendéglátás nem az a terület, ahol a munkalehetőségek zöme a zsúfolt városokra koncentrálódik – persze a fővárosban és egyéb nagy vidéki településeken bőségesen akad állás. De számos olyan turisztikailag is vonzó helyszín létezik még Magyarországon, amelyek környékén az ott élők és látogatók egyaránt keresik a legjobb helyeket, éttermeket. Szekszárd területén pedig a pincészeteket, a híresen finom bort is. A városban számos vendéglátós munkakör betölthető, amikre a https://szekszardallas.hu/allasok/vendeglatas link alatt is lehet jelentkezni a szekszardallas.hu oldalán.

Hogy lehetek szakács, séf, pultos, felszolgáló, pincér?

A nulladik lépés természetesen az érdeklődés, szenvedély megléte. E nélkül kár is belevágni. Ha ez megvan, jöhet a releváns végzettség megszerzése, a sok-sok tanulás. De sosem tudunk eleget, ezért a munkánk során is törekedni kell majd a folyamatos fejlődésre. Azt se felejtsük el, hogy ezen a területen különösen fontos a gyakorlati tapasztalat megszerzése, ezért ha lehetőségünk van rá, hogy egy étteremben vagy egyéb vendéglátó egységben dolgozzunk – akár gyakornokként, akár szezonálisan vagy egyéb formában –, ne halasszuk el az esélyt. Na és persze a nyelvtudás – ahány nyelvet beszélünk, annyi emberek vagyunk, a munkaerőpiacon különösen, főként egy olyan munkakörben, ahol sok esetben külföldiekkel is összefúj majd minket a szél.

A legfontosabb készségek és kompetenciák a vendéglátás egyedi, “kifordított” világában

A vendéglátásban való sikerhez ugyanakkor több is kell, mint “pusztán” szakmai tudás, végzettség és gyakorlati tapasztalat. Az egyik legfontosabb készség ugyanis az alkalmazkodóképesség, hiszen egy étteremben, kávézóban vagy bárban mindig új kihívásokkal kell szembenézni. De elengedhetetlen a kiváló kommunikációs készség is, hiszen a vendégekkel való közvetlen kapcsolat meghatározó eleme a vendéglátásnak. A stressztűrő képesség és a csapatmunka szintén alapfeltétel, mivel gyakran gyors tempóban, feszített munkakörnyezetben kell dolgozni. Végül, de nem utolsósorban, körbeértünk, hiszen a szenvedély és az elhivatottság teszi igazán kivételessé a vendéglátásban dolgozókat – hiszen csak így lehet valaki igazán jó abban, amit csinál.

(x)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink