A téli hónapok egyik legkedveltebb levese a bableves. Tartalmas egytálétel, utána már elég egy könnyű tészta. Lehet füstölt hússal és kolbásszal tömött, laza zöldséges vagy valami a kettő között, mindegyik finom és laktató.

Csipetkével vagy nélküle?

Ami a legfontosabb, hogy bablevest általában nem főzünk hirtelen felindulásból, hiszen a szárazbabot be kell áztatni jó pár órára, a legjobb egy egész éjszakára vagy napra. Persze végszükség esetén főzhetjük a levest leszűrt és átmosott konzervbabból, de azért lássuk be, hogy nem az az igazi. Pár szabály, amit érdemes megfontolni:

  • Sokak azért nem merik enni, mert nagyon puffasztja őket a bab. Ezen úgy tudunk segíteni, hogy a beáztatott, leszűrt babot hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, egy-két percnyi forralás után leöntjük róla ezt az első vizet.
  • A zöldségeket nem érdemes már a levesfőzés elején beletenni, mert nagyon szét fognak főni, félidőben rakjuk csak hozzá.
  • Ha nem ismerjük a babunk főzési idejét, és füstölt húsos levest főzünk, érdemes két külön fazékban megpuhítani a babot és a húst. Ha már majdnem megfőttek, akkor költöztessük csak össze (természetesen a főzővizükkel együtt).
  • Mivel ezt a levest jó sűrűn szeretjük, sűríteni szoktuk. Általában fokhagymás rántással, ritkábban tejfölös habarással. De ezt is sűríthetjük magukkal a főtt zöldségekkel is. Ha ezt a módszert választjuk, akkor főzzünk a lébe pár gerezd fokhagymát is. Ha már puha az összes zöldség, valamennyit vegyün ki belőle egy kis tálba, pürésítsük, majd öntsük vissza a levesbe.
  • Ha csipetkével vagy másféle tésztával is gazdagítani akarjuk, akkor a tésztafélét csak abba az adagba főzzük bele, ami biztosan el is fogy aznap, különben álltában a tészta fel fogja szívni a leves finom levét. Még jobb, ha külön sós vízben főzzük ki, és mindenki szedhet a maga adagjába annyit, amennyit kíván.

Zöldséges habart bableves
Hozzávalók:
40 dkg tarkabab
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 cikk zeller
1 cikk karalábé
5 dl zöldségalaplé
5 dl tej
2-3 babérlevél
2 evőkanál liszt
3 dl tejföl
1 evőkanál tárkonyecet
zsiradék

bors

A babot megmossuk, egy éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk. Meghámozzuk a vöröshagymát, nagyon apró kockákra felvágjuk. Egy fazékban kevés zsiradékon elkezdjük párolni. Ha már üveges, rászórjuk az áttört fokhagymát is, és együtt pirítjuk fél percig. A beáztatott babot leszűrjük, és ráöntjük a hagymás alapra. Felöntjük a zöldségalaplével, beledobjuk a babért, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a babszemek félig meg nem puhulnak. Közben a zöldségeket, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a leveshez, ráöntjük a tejet is, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul benne. Végül a két evőkanál lisztet egy kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt, és ezt az elegyet beleöntjük a csendesen fövő levesbe, s kevergetve még pár percig forraljuk.
Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk. Tálalás előtt belekeverjük a tárkonyecetet.

Birsalmás bableves
Hozzávalók:
40 dkg fehér bab
2 birsalma
20 cm póréhagyma
1 kávéskanál őrölt babér
1 l tej
4,5 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 evőkanál almaecet
1 csipet barna cukor
pár zsályalevél (vagy 1 kávéskanál szárított)
zsiradék

bors

Egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk a babot. Másnap leszűrjük, beleszórjuk egy fazékba. Öntünk rá másfél liter friss hideg vizet. Feltesszük főni (fedő nélkül). Ízesítjük sóval, borssal. Ha már majdnem puha a bab, mehet bele a meghámozott, kockákra vágott birsalma és 10 cm feldarabolt póréhagyma is. Hozzáöntjük a tejet, és tovább főzzük a levest, míg minden meg nem puhul benne. A két evőkanál lisztet csomómentesre keverjük kevés hideg vízben, hozzákeverjük a tejfölt, és besűrítjük vele a levest. Még pár percig forraljuk kis lángon, hogy ne legyen lisztízű a leves. Ha kész, levesszük a tűzhelyről, és beledobjuk a zsályát, hozzáadjuk az almaecetet, a pici cukrot, átkeverjük. A maradék póréhagymát felkarikázzuk, egy serpenyőben kevés zsiradékon szép barnára pirítjuk, ez lesz a leves betétje.

Balázs-féle bableves csülökkel és minden egyéb jóval
Hozzávalók:
50 dkg salátabab
35 dkg marhahús (lábszár vagy nyak)
25 dkg füstölt csülök
20 dkg füstölt tarja
3 debreceni
6 dkg füstölt szalonna
2 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt babérlevél
4,5 dl tejföl
2 sárgarépa
1 nagyobb petrezselyemgyökér
1 cikk zeller
1 cikk karalábé
1 evőkanál liszt
mangalicazsír

bors

Beáztatjuk egy éjszakára hideg vízbe a babot. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy jó nagy fazékban kipirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, zsemleszínűre pirítjuk. Rátesszük a felkockázott paprikát, az áttört fokhagymát, és pár percig együtt dinszteljük. Mehet hozzá a szintén apróra kockázott paradicsom. Meghintjük az őrölt köménnyel, babérral, pirospaprikával. Rádobjuk a kockákra vágott marhahúst, addig pirítjuk, míg a húskockák ki nem fehérednek. A beáztatott babot leszűrjük, ráöntjük a hagymás-húsos alapra. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott füstölt csülköt és tarját is. Felöntjük annyi vízzel, hogy jó kétujjnyira ellepje. Sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kis lángra vesszük, és addig főzzük, míg minden félig meg nem puhul benne. A zöldségeket meghámozzuk, felkockázzuk, beletesszük a levesbe. Egy evőkanál zsírból és egy evőkanál lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele a levest. A debrecenit felkarikázzuk, egy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Belekeverjük a levesbe. Sok tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Adhatunk hozzá pár csepp ecetet és pár karika lila hagymát is.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink