Tavasszal annyira kívánjuk már a friss zöldeket, hogy a legszívesebben legelne az ember. De szerencsére már sok frissesség kapható: medvehagyma, spenót, spárga, újhagyma, retek, van miből válogatni. A mai menünk kivételesen két tésztás főfogásból és két salátából áll, sok-sok zöldfélével tuningolva.

Csupa-csupa zöld az asztal

Spárgás-zöldbabos pite medvehagymával
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű kerek pitéhez):
A tésztához:
18 dkg liszt
10 dkg fagyos vaj (vagy 8 dkg libazsír és 2 dkg vaj)
1 tojássárgája
2 evőkanál víz
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg spárga
20 dkg fagyasztott zöld színű zöldbab
1 kis csokor medvehagyma
2 dl tejszín
3 tojássárgája
1 tojás
5 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt

bors
1 csipet őrölt szerecsendió

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet gyors kézzel (vagy aprítógép segítségével) összemorzsoljuk a fagyos zsiradékkal. Deszkára borítjuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a vizet, összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, hideg helyen legalább fél órát pihentetjük.
A töltelékhez a spárga fás végét letörjük, a sípokat sós, cukros vízben blansírozzuk a zöldbabbal együtt. Leszűrjük, majd a vajon három percig sütjük az összevágott medvehagymával együtt. Sóval és borssal ízesítjük. Egy keverőtálban összekeverjük a tojásokat a tejszínnel, hozzáforgatjuk a reszelt sajtot, ezt is sózzuk, borsozzuk, kis szerecsendióval ízesítjük.
A lehűlt tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kerek piteformát. 200 fokos sütőben 8-10 percig elősütjük. Kivesszük, beletesszük a megpárolt zöldségeket, ráöntjük a tejszínes-tojásos masszát. 160 fokra levesszük a sütő hőmérsékletét, visszatesszük a pitét, és addig sütjük, míg szép aranybarnára nem sül. Langyosan kínáljuk, sokféle nyers zöldséggel, salátával.

Tavaszi tészta
Hozzávalók:
30 dkg sertésszűz
10 dkg bacon
30 dkg szélesmetélt
1 lila hagyma
fél póréhagyma
3 színes kaliforniai paprika
1 paprika
1 kápia paprika
1 kis csokor medvehagyma
20 apró koktélparadicsom
1 csipet őrölt kömény
3 gerezd fokhagyma

bors
saláta, csíra és zöld fűszerek a tálaláshoz

Csíkokra vágjuk a húsos szalonnát, egy nagy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Hozzátesszük a feldarabolt szüzet, és erős lángon fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Rátesszük a feldarabolt zöldségeket is (a paradicsom kivételével), és öt percig együtt pirítjuk. Ekkor hozzátesszük a mérettől függően felezett vagy negyedelt koktélparadicsomot, de ezzel már nem főzzük, csak belekeverjük a forró zöldségraguba.
Kifőzzük a tésztát, és beleforgatjuk a szalonnás zöldségbe. Tányérokra szedjük, és bőven megszórjuk salátával, csírával, zöld fűszerekkel.

Zöld saláta
Hozzávalók:
A salátához:
1 római saláta
20 dkg zöld spárga
2 hónapos retek
1 cukkini
10 dkg fagyasztott zöldborsó
10 dkg rukkola
15 dkg gomolya sajt
1 marék tökmag
Az öntethez:
5 evőkanál kefir
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál 10%-os ecet

bors

Előkészítjük a saláta szilárd részeit. A salátát levelekre bontjuk, majd a rukkolával együtt megmossuk, leszárítjuk. A spárga fás végét letörjük, a sípokat sós-cukros vízben blansírozzuk, majd leszűrjük, lehűtjük, hosszában félbevágjuk. A zöldborsót szintén blansírozuk. A cukkinit és a hónapos retket is megmossuk, majd hajszálvékonyan felszeleteljük. A sajtot felkockázzuk, a tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
Egy jól záródó kicsi üvegben összekeverjük az öntet hozzávalóit, alaposan összerázuk.
Tálalás előtt az összes alapanyagot alaposan összeforgatjuk, egy nagy, lapos salátástálra rendezzük. A tetejére szórjuk a sajtkockákat és a kihűlt pirított tökmagot. Az öntetet külön kínáljuk hozzá, mindenki meglocsolhatja vele a saját adagját fogyasztás előtt.

Színes saláta
Hozzávalók:
A salátához:
3 színes kaliforniai paprika
1 csokor hónapos retek
1 kígyóuborka
10 koktélparadicsom
fél csokor petrezselyem zöldje
Az öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve

bors

Az összes hozzávaló zöldséget megmossuk, leszárítjuk, szükség szerint tisztítjuk, majd kis kockára felvágjuk. A petrezselyem zöldjét finomra vágjuk, a paradicsomokat felezzük. Nagy tálban összekeverjük. Az öntet hozzávalóit összerázzuk, ráöntjük a salátára, alaposan összeforgatjuk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink