A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a gyógyszerek, bár valóban hatékonyan csillapítják a tüneteket, önmagukban, mindennemű életmódváltás nélkül nem eredményesek – pláne, ha a beteg rendre gyomorirritáló ételeket fogyaszt. De mégis, mi az a reflux, és milyen speciális étrendet kell bevezetnünk a betegség fennállása esetén?
Alattomos betegség
A reflux kialakulása felnőtték körében a leggyakoribb. Mivel a betegséggel járó tünetekből más egészségügyi problémára is következtethetünk, eleinte nehéz felismerni. Gyakran keverik össze például a szintén nem túl kellemes gyomorégéssel, viszont érdemes tudni, hogy a reflux ennél jóval komolyabb rendellenesség, és kezelés hiányában szövődmények kialakulásához is vezethet.
A reflux kialakulásának okai, tünetei
Az egészségügyi probléma az alsó nyelőcső záróizmainak nem megfelelő működéséből ered, ritkán a rekeszizom sérve váltja ki azt. Ezek hátterében az esetek többségében rossz szokások és helytelen életmód áll. A betegek eleinte gyomorégésről számolnak be (emiatt feltételezik, hogy az elfogyasztott nehéz étel által kiváltott fokozott gyomorsav okozza a problémát), ám a puffadás, rossz közérzet, csuklás, sőt, torokfájdalom és köhögés is a reflux tünetei közé tartoznak.
A reflux diéta és a teljes életmódváltás
A gyógyulás felé vezető út első lépése a teljes életmódváltás, a káros szokások maximális elhagyása. A táplálkozási szokásaink átalakítása kardinális pontja a kezelésnek – ám ez egyáltalán nem egyszerű. A fűszeres, sós ételekről való lemondás, a savas gyümölcsök teljes kiiktatása, a dohányzásról való leszokás komoly kihívás elé állítja az érintetteket. A reflux diéta olyan ételeket tartalmaz, amelyek egyaránt gazdag forrásai a fehérjéknek és a rostoknak. A reflux diétának egyéb szabályai is vannak: naponta nem háromszor, hanem ötször kell étkeznie a betegnek, kisebb adagokban, az ételt nyelés előtt alaposan megrágva, ezáltal könnyítve a gyomor munkáját.
[eadvert]
(X)