Édes kalácstészta mindenféle húsvéti formához

Sokféle formában készülhet a kalács, lehet hagyományos fonott (hármas, illetve többes fonással), lehet madárka, briós, kisebb és nagyobb koszorú, fekvő és álló nyuszi. Fontos, hogy legyen kéznél egy jól kezelhető, finom és foszlós végeredményt adó receptünk. Mi ilyet ajánlunk.

Édes kalácstészta
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3 dkg élesztő (1,5 dkg)
5 dkg puha vaj
8 dkg cukor
4 tojássárgája
1 nagy csipet só
1 dl sűrű tejszín
2 dl langyos tej

Ez egy gazdag, viszonylag sok vajat, tejszínt és tojássárgáját tartalmazó, ünnepi alkalmakhoz illő alap kalácstészta. A lisztet, a vajat, a tojásokat elővesszük a kamrából és a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Csak utána kezdünk a tészta elkészítéséhez. A tejet és a tejszínt külön-külön edényben langyosra melegítjük.
Ha kézzel dagasztjuk: egy pohárba morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kávéskanál cukrot, és ráöntünk 1 dl kézmeleg tejet. Hagyjuk felfutni. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk. Ha már szépen felhabosodott az élesztő, beleöntjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sót meg a cukrot. Ráöntjük a langyos tejszínt. Odakészítjük a maradék langyos tejet, valamint a lisztesdobozunkat. Kézzel elkezdjük összedagasztani. Eleinte ragacsos massza lesz, nem kell megijedni, folyamatosan gyúrjuk tovább. Ha nem akar összeállni, akkor adunk hozzá egy kis tejet, ha túl híg lenne, akkor szórunk rá némi lisztet. Ha szorgalmasan dagasztjuk, egy idő után összeáll szépen a tészta, hólyagos lesz, és elválik az edény falától. Ekkor adjuk hozzá a puha vajat, és azzal is szépen kidagasztjuk.
Cipót formázunk belőle, icipici liszttel megszórjuk a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg (de nem túl forró), huzattól védett helyre tesszük. Hideg időben (30 fok alatt) betakargatjuk egy könnyű, meleg takaróval is. Hagyjuk szépen kelni. A szükséges idő függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a felhasznált alapanyagoktól, a tészta keménységétől, szóval nem lehet pontosan megmondani. Legalább egy órát kell rá számítani, de lehet akár kettő is. Akkor kelt meg a tészta, ha szemmel láthatóan körülbelül a duplájára nőtt, és ha megbökjük, szépen remeg.

Ha kenyérsütő géppel készítjük: a tartályba öntjük a langyos tejszínt, rá egy dl langyos tejet. Rászórjuk a lisztet, a cukrot, a sót. Utána csak 1,5 dkg élesztőt morzsolunk rá. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, elindítjuk a tésztaprogramot. Közben az első tíz percben folyamatosan figyeljük, kevés langyos tejjel vagy liszttel korrigáljuk a sűrűségét. A cél az, hogy szép, fényes, lágy gombóc alakuljon ki a hozzávalókból. Tíz perc után hozzáadjuk a langyos vajat is. A gépben hagyjuk megkelni, hideg időben érdemes egy összehajtott abrosszal le is takarni a készüléket.

Formázás: a megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Emiatt természetesen össze fog esni, de ez nem baj, majd a második kelesztésnél újra megnő. Ezután tetszőleges módon formázzuk, a sütőlemezen újra pihentetjük, majd megsütjük.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink