A cukkini az egyik leghálásabb konyhakerti növény, ha elegendő vizet és fényt kap, ontja a virágokat és a termést egész nyáron meg ősszel, egészen a fagyokig. Zsenge, apró termése a legfinomabb, ilyenkor ehető a héja és a belseje is. Nem érdemes hagyni nagyon megnőni, mert akkor már vastagon hámozni kell, és a belseje is felmagzik. Legelterjedtebb a zöld, de létezik sárga és fehér változatban is. Egy növényen kétféle virág nő, a porzó (hím) és a termő virág. A beporzást a méhek és az egyéb rovarok végzik. Könnyű megkülönböztetni a kétféle virágot, mert a termőnek vastagabb a szára, ebből fog kialakulni a cukkini.
Nagyon finomak a zsenge, friss virágai is. Ezekhez ma Magyarországon kereskedelmi forgalomban nemigen lehet hozzájutni, elvétve lehet csak kapni egy-egy termelői piacon. Ha mégis belefutunk vagy kapunk valakitől, esetleg van sajátunk, feltétlenül kóstoljuk meg.