Pogácsa nélkül nincs húsvét. Ha csak egy dolgot sütünk az illatos vízzel, szép versikével bekopogtató fiatalembereknek, az biztosan pogácsa lesz: nagy keletje van ilyenkor, főleg, ha frissen sült, ropogós. Egyszerű tésztát ajánlunk, hozzá többféle formázást – borítékolható a siker. Ha ma begyúrjuk a tésztát, holnap kora reggel kisütjük a kiválasztott formában, már ezzel fogadhatjuk a délelőtti locsolókat.

Egy tészta, négy sós finomság a locsolóknak

Sajtos-sós pogácsa alaptészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt (plusz egy kevés)
25 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 kis pohár tejföl
15 dkg krémsajt
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só

Nagy tálba öntjük a lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, a sót, összekeverjük. Kezünk ügyébe készítünk még egy kis lisztet. A tálba, a bekevert lisztre öntjük a tejfölt, a két tojássárgáját, hozzáadjuk a krémsajtot, és összegyúrjuk. Ha nagyon tapadna a kezünkhöz, belemártjuk a lisztbe, és azzal lemorzsoljuk magunkról a ragacsos tésztát. Viszonylag hamar összeáll, és ha már nem ragad, cipót formázunk belőle. Belerakjuk egy nagy nejlonzacskóba, és egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentetjük.

Hajtogatott pogácsa:
Hozzávalók:
1 adag sajtos-sós pogácsatészta
1 tojás

A lehűtött tésztát enyhén lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk. Gondolatban harmadoljuk, behajtjuk középre a két szélét, aztán elforgatjuk 90 fokban, és ismét behajtjuk a széleket. Ezt még kétszer ismételjük, a hajtogatások között hűvös helyen pihentetjük 20 percet a tésztát. Végül 2-3 centi vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, távol egymástól, mert nőni fognak. A tetejüket lekenjük felvert tojással, esetleg pár szál sajtot is szórhatunk rá. 200 fokos sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

Sajtos rúd
Hozzávalók:
1 adag sajtos-sós pogácsatészta
20-25 dkg reszelt sajt
1 teáskanál köménymag
1 tojás

Elég vékonyra nyújtjuk a tésztát (sütés közben nagyon megnő). Pizzavágóval felvágjuk egy centi széles, 15-20 cm hosszú darabokra. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk bőven a reszelt sajttal és köménymaggal (ha szeretjük). Kicsit rá is nyomkodjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, egymástól távol, mert nőni fognak. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen meg nem pirul.

Túrós-sonkás töltött kifli
Hozzávalók:
1 adag sajtos-sós pogácsatészta
20 dkg nagyon apróra vágott sonka
25 dkg túró

bors
1 tojás
1 evőkanál szezámmag (lehet fehér és fekete vegyesen)

Összekeverjük a sonkát, a túrót, ízlés szerint borssal és sóval fűszerezzük. Kis töltött táskákat fogunk készíteni. A tésztát gombócokra osztjuk. Kétféleképpen is formázhatjuk. Legegyszerűbb, ha sodrófával korongokat nyújtunk. Felére rakunk egy-egy kanál tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, összenyomkodjuk (sütés közben kicsit szét fog nyílni, de az nem baj). Érdekesebb a formája, ha csepp alakokat nyújtunk, az egyik felüket késsel bevagdossuk. Az egyben maradt részre rakjuk a tölteléket, feltekerjük, és kicsit meghajtjuk. A töltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Megszórjuk egy kis szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Lenmagos kocka
Hozzávalók:
1 adag sajtos-sós pogácsatészta
1 evőkanál lenmag
1 tojás

A lehűtött tésztát enyhén lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk. Gondolatban harmadoljuk, behajtjuk középre a két szélét, aztán elforgatjuk 90 fokban, és ismét behajtjuk a széleket. Ezt még kétszer ismételjük, a hajtogatások között hűvös helyen pihentetjük 20 percet a tésztát. Végül 2-3 centi vastagra nyújtjuk. Késsel kockára vágjuk. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal. Sütőpapíros tepsire rakjuk, egymástól távol, mert nőni fognak. 200 fokos sütőben negyedóra alatt megsütjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink