A salátaszezon közepén járunk. Nagyon sokszor a dresszinges zöldségekre teszünk még valamilyen sajtot, ez gyakran valamilyen kék penészes sajt, egy kevés belőle is remekül feldobja a legegyszerűbb salátát is.

Ezt a kék penészt szeretjük

A roquefort francia eredetű, juhtejből készülő, kékeszöld penésszel behálózott, lyukacsos, pikáns ízű sajt. Eredetvédett, azaz csak azokat a sajtokat nevezhetik így, amelyeket a Dél-Franciaországban található Rouergue vidékén legelő birkák tejéből készítenek, és a Combalou-hegy barlangjaiban érlelnek. Ára ennek megfelelően kilónként jócskán tízezer forint felett van.

Vannak más nagynevű, szintén eredettvédett rokonai is, például az olasz Gorgonzola, az angol Stilton vagy a dán Danablau. Jellegzetes megjelenésük, ízük a Penicillium roqueforti gombának köszönhető. Magyar nyelvterületen szokássá vált, hogy a fonetikusan írt rokfortot a kékpenészes sajt szinonimájaként használjuk. Gyakori elnevezése még a márványsajt is, ez igazán képletesen leírja a kinézetét. Pénztárcakímélő megoldás, ha a receptekben szereplő rokfortot valamelyik kevésbé neves, de azért finom márványsajttal helyettesítjük.

Céklás tészta rokforttal, dióval

Savanyú káposztával töltött rokfortos derelye

Almás-rokfortos szendvics

Zöldséges sajtleves

Márványsajtos-tormás sonkatekercs

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink