Melegben nincs jobb egy nagy adag fagyos édességnél. Nagyon egészséges megoldás, ha fagyasztott gyümölcsöt eszünk fagylalt gyanánt. Szörbetet bármilyen gyümölcsből készíthetünk, a krémes állagot viszont a banán segítségével tudjuk elérni. A fagyasztott banán íze nem különösebben erős, sokféle „fagylaltot” készíthetünk belőle, attól függően, milyen ízesítőket adunk hozzá.
Érdemes mindig több banánt tartani a fagyasztóban. A kicsit megbarnult, jól megérett gyümölcsöt sokszor fillérekért szórják ki a nagyobb áruházak, ha van hely a fagyasztóban, akkor vegyünk belőle ilyenkor egy nagy adagot (nekünk pont az ilyen túlérett banánra van szükségünk). A legegyszerűbb, ha héjastul dobjuk be a fagyasztóba, így könnyen megy az adagolás. De azt is csinálhatjuk, hogy meghámozzuk, és felkarikázva tároljuk a fagyasztóban, kisebb műanyag dobozokban.
A fagyasztott gyümölcsöt nem kell felengedtetni. Elővesszük a jégről, amíg a többi hozzávalót előkészítjük, annyira felenged, hogy egy erős mixerrel már tudjuk is pürésíteni. Hozzákeverjük az ízesítőket, és már ehetjük is. Egy személyre egy banánnyi mennyiséget számoljunk. Ízlés szerint édesíthetjük, cukorral, mézzel vagy édesítőszerrel.
Őszibarackos: egy fagyos banánhoz egy érett őszibarack, 1 evőkanál sűrű kókusztej, 1 csipet őrölt szegfűszeg.
Sárgadinnyés: egy banánhoz 1 cikk sárgadinnye, 1 evőkanál rum (vagy helyett pár csepp aroma), 1 evőkanál kókusztejszín.
Szedres: 1 adaghoz 1 nagy marék szeder, 1 csipet őrölt fahéj, és a szokásos 1 evőkanál sűrű kókusztej.
Áfonyás-citromos: 1 marék áfonya és 1 evőkanál kókuszkrém 1 fagyott banánhoz. Ízesítőnek még egy negyed kezeletlen citrom reszelt héja és leve, valamint valamilyen édesítő.