A brassóit mindenki szereti. Eredete a homályba vész, egy a biztos, semmi köze a nevében szereplő erdélyi városhoz. Sokféleképpen készítik, a címben szereplő összetevők mellé általában még jön valami kis szalonna, időnként borsó, paradicsom, paprika. Mi is mutatunk pár változatot.

Fokhagymás hús és krumpli, és mindenki imádja

A brassói szezonalitását csak az adja, hogy rengeteg friss salátát ehetünk mellé. Kockára vágott sült hús, kockára vágott sült krumpli az alap, aztán ezt lehet tunningolni ezzel vagy azzal. Vérre menő viták folynak a pontos receptet illetően: a sertés melyik részéből készüljön (csirkéről ne is beszéljünk?), legyen-e benne zöldborsó, paradicsom, paprika, netán gomba, hosszú vagy rövid lével készüljön-e, mennyi legyen az a fokhagyma, mikor adjuk hozzá a burgonyát, stb., stb. Szerintünk nem kell dönteni, mindegyik változat finom, készítsük el sorban mindet.

Fontos összetevő a ropogósra sült kockaburgonya, a kurd változatnál pedig a gyros fűszerkeverék, így hát azokhoz is adunk pontos receptet.

Általában az alábbi változattal találkozunk a leggyakrabban az éttermekben. Semmi faxni, kis szalonna, szaftos tarja, sok fokhagyma, némi fűszer. Épp ezért kötelező mellé egy jó nagy adag saláta vagy savanyúság.

Pest környéki brassói
Hozzávalók:
15 dkg füstölt szalonna
50 dkg sertéstarja
1 nagyobb vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál szárított majoránna

bors

Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy lábasban kipirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, megsózzuk és puhára dinszteljük. Rárakjuk a kockákra vágott húst, fűszerezzük majoránnával, őrölt pirospaprikával, sóval és borssal. Ha kell, pici vizet öntünk rá, és kis lángon készre főzzük. Ha elfőné a levét. mindig pótoljuk. Sült krumplit adunk mellé.

Debrecen környékén kerül a felaprított lapocka mellé jó sok zöldborsó is. Egészen más ételt kapunk így, mintha csak a hús lenne krumplival. Borsószezonban kötelező.

Debrecen környéki zöldborsós brassói
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
30 dkg zöldborsó
6 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított majoránna

bors

Felkockázzuk a húst, majd kevés zsiradékon pirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, azzal is sütjük. Öntünk rá egy kevés vizet vagy alaplevet, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és majdnem puhára főzzük. Hozzáöntjük a zöldborsót, és együtt készre főzzük.Tálalás előtt összekeverjük kockára vágott sült burgonyával.

Zalában mindig sok a gomba. Tavasszal az erős ízű májusi pereszkével gazdagítják a sertéscombból főzött, hosszú levű ragut. Nem marad ki a paradicsom és a paprika sem.

Zalai brassói paradicsommal és paprikával
Hozzávalók:
15 dkg húsos szalonna
1 evőkanál sertészsír
50 dkg sertéscomb
1 vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 teáskanál szárított majoránna
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika

bors

Apróra vágjuk a húsos szalonnát, a zsíron kipirítjuk egy nagyobb lábasban. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, halványra pirítjuk. Rádobjuk a lereszelt fokhagymát, átforgatjuk, és mehet is rá a felkockázott sertéshús. Kifehérítjük, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, öntünk rá egy kis vizet, elkezdjük főzni, közben sóval és borssal ízesítjük. Puhára főzzük, közben mindig pótoljuk alatta a folyadékot, ha elfőné. Ha már kezd puhulni a hús (15-20 perc múlva), akkor rátesszük a kockákra vágott paradicsomot és paprikát is, és együtt készre főzzük.

A kurd változatban sertés helyett csirke van (persze nem mell, hanem szaftos comb), kaliforniai paprika és petrzselyem zöljde színesíti, a fűszerezése is izgalmas, a fokhagyma mellé jön még gyros fűszerkeverék és oregánó is.

Kurd csirkés brassói
Hozzávalók:
50 dkg csirkecombfilé
2 vöröshagyma
1 lila hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 színes kaliforniai paprika
1 kávéskanál szárított majoránna
1 kávéskanál szárított oregánó
1 evőkanál gyros-fűszerkeverék
1 csokor petrezselyem zöldje
3 evőkanál olívaolaj
1-2 dl szárnyasalaplé (vagy víz)

Nagyobb kockákra vágjuk a húst, összekeverjük a szárított majoránnával, az oregánóval és a gyros-fűszerkeverékkel, hagyjuk állni fél órát. Egy nagy serpenyőben az olívaolajon megsütjük a nagyobb kockákra vágott vörös- és lila hagymát. Rátesszük a bepácolt húst, és jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, fél perc múlva felöntjük egy kis alaplével vagy vízzel, sózzuk és készre főzzük. A paprikákat felkockázzuk, hozzákeverjük és roppanósra sütjük. Végül megszórjuk az összevágott petrezselyem zöldjével. Sült krumplival tálaljuk.

Nagyon fontos összetevő a sült burgonya. Akár öreg, akár újburgonyából készítjük, nagyon fontos, hogy jó ropogós legyen.

Sült burgonya öreg krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg burgonya

olaj a sütéshez

Lesúroljuk a burgonyagumókat, és héjastul megfőzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk, felkockázzuk, és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

Sült burgonya újkrumpliból
Hozzávalók:
60 dkg újburgonya

olaj a sütéshez

Lekaparjuk a burgonya héját, felkockázzuk. Szárazra töröljük, és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

Házi gyros-fűszerkeverék
Hozzávalók:
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 csipet fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 csipet őrölt fehér bors
1 evőkanál só
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál currypor
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál fokhagyma-granulátum
1 csipet cukor

Mindent alaposan összekeverünk. Jól záródó üvegben sokáig eláll.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink