Sonkatekercs medvehagymás-sajtos töltelékkel
Hozzávalók:
8 szelet sonka
1 kis csokor medvehagyma
10 dkg mascarpone
10 dkg natúr krémsajt
1 nagy csipet fokhagymapor
5 dkg puha vaj
1 kis csokor petrezselyem zöldje
só
Keverőtálba tesszük a kétféle krémsajtot, a fokhagymaport, a puha vajat, a felaprított petrezselyem zöldjét és az összevágott medvehagymát. Botmixer segítségével jó habosra kikeverjük. Megkóstoljuk, a szükséges mértékben sózzuk. Kiterítjük a sonkaszeleteket, mindegyik szélére teszünk egy-egy csíkot a krémből, majd felcsavarjuk.
Sajttekercs medvehagymás-sonkás krémmel
Hozzávalók:
8 szelet félkemény sajt
1 kis csokor medvehagyma
10 dkg füstölt sonka (a húsvéti sonka leeső részeiből)
5 dkg puha vaj
2 evőkanál liszt
0,5-1 dl tej
1 kis csokor petrezselyem zöldje
só
bors
Egy kis serpenyőbe rakjuk a vajat, ha felolvadt, rászórjuk a lisztet, átforgatjuk (pirítani nem kell). Felöntjük tejjel, és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a nagyon apróra vágott füstölt sonkát, és hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, hozzáadjuk a felaprított medvehagymát és petrezselyem zöldjét, jó habosra kikavarjuk. Megkóstoljuk, és a szükséges mértékben sózzuk, majd darálunk hozzá egy kis fekete borsot is. Minden sajttekercs szélére teszünk egy-egy csíkot, majd feltekerjük.
Juhtúrós uborkafalatok
Hozzávalók:
2 kígyóuborka
20 dkg juhtúró
10 dkg sűrű tejföl
pár levél radicchio saláta
Levágjuk az uborkák két végét, majd 2-3 centi magas darabokra felvágjuk a középső részt. Mindegyiknek kivájjuk a belsejét. Ha van megfelelő eszközünk, akkor érdemes pici gömbök formájában kiszedni az uborkabelsőt, mert ezzel majd remekül tudjuk díszíteni a töltött zöldség tetejét. Habosra keverjük a juhtúrót a tejföllel és a nagyon apróra összevágott salátalevelekkel. Ezt a masszát töltjük be a kivájt uborkadarabokba.
Sütőben sült töltött tojás
Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg füstölt sonka
5 dkg reszelt félkemény sajt
1 szár angol zeller
1 teáskanál mustár
só
Keményre főzzük a tojásokat. Leszedjük a héját, hosszában kettévágjuk. A sárgáját kiszedjük. Egy tálba dobjuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott zellert, a kicsire kockázott sonka meg a reszelt sajt felét. Mustárral, sóval ízesítjük, jól kikavarjuk. A tojásfehérjéket sütőpapírral bélelt kis tepsire állítjuk. Az üregüket megtöltjük a krémmel, majd a tetejére szórjuk a maradék sonkát és sajtot. 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
Pár mutatós klasszikus
Sajtgolyó: bármilyen sajtot lereszelünk vagy elmorzsolunk, adunk hozzá annyi vajat, tejfölt, túrót vagy juhtúrót, hogy megfelelő legyen az állaga a gombócoláshoz. Ízesítjük a masszát sóval, borssal, összevágott zöld fűszerekkel, zöldségekkel, pici sonkával stb. Végül a kis golyókat megforgatjuk tört mogyoróban, pirospaprikában, tört borsban, sajtban stb.
Körözött paprikában: körözöttet készítünk, ízlés szerint tehéntúróból vagy juhtúróból, majd mindezt egy-két kivájt zöldpaprikába beletöltjük.
Sonkás hasé: sonkakrémet készítünk összeaprított sonkából, sajtból és/vagy sűrű besamelből, fűszerezzük. Kész leveles tésztát ízlés szerint formázunk, beleadagoljuk a krémet, összehajtjuk vagy feltekerjük, forró sütőben pirosra sütjük.
Aszpikos saláta: tetszés szerint elkészített salátát összekeverünk feloldott zselatinnal, majd alkalmas formában dermesztjük. Húsvétkor általában majonézes franciasalátából és főtt tojásokból készül.