Ebben ez évben nem lehetett panaszra okunk, a hozzáértők rengeteg erdei gombát szedhettek a nyár első, csapadékos felében. De akkor sem kell beérni a termesztett csiperkével (ámbár az is nagyon finom), ha hiányzik az eső vagy a szaktudás, hiszen ma már elég sokféle egzotikus gombát árulnak a nagyáruházak, nem is különösebben drágán. Ha belefutunk, vegyünk egy-egy tálcával, kóstoljuk meg.

Fura kis gombacsoport

A shimeji távol-keleti eredetű gombaféle, nagyáruházakban gyakran kapható, a termesztett gombák közé tartozik. Apró kalapjai barnák vagy fehérek, vékony törzse feltűnően hosszú. Íze nyersen kesernyés, ezért így nem ajánlott a fogyasztása. Ha megfőzzük, elveszíti a keserű ízt, finom, mogyorós aromája lesz. Levesekhez, mártásokhoz, tésztás ételekhez kitűnő. Konyhakészen árulják, nem kell sem hámozni, sem mosogatni, legfeljebb áttörölhetjük egy papírtörlővel (és levághatjuk a végét). Sokáig megőrzi a minőségét, hűtőszekrényben bő hétig is eltartható. Többféle gyógyhatása is ismert: erősíti az immunrendszert, segít felvenni a küzdelmet a rákkal.

Sajtkrémes gombaleves

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.