A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.

Fűszer kisokos: Mikor, melyiket tegyük az ételbe?

A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.

RÖGTÖN MEHETNEK A FAZÉKBA

– ánizs
– babérlevél
– curry
– csilipehely
– édeskömény
– fahéj
– hagyma
– kardamomtermés
– koriandermag
– kömény
– kurkuma
– mustármag
– oregánó (szurokfű)
– szegfűbors
– szegfűszeg
– szemes bors
– tárkony

A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyen óvatos, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.

A borsot tálalás előtt érdemes az ételre szórni /Fotó: Shutterstock

[eadvert]

A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődni az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.

A FŐZÉS VÉGE FELÉ KERÜLJÖN AZ ÉTELBE

– borókabogyó
– borsikafű
– Cayenne-bors
– gyömbér
– kakukkfű
– majoránna
– medvehagyma
– paprika
– rozmaring
– sáfrány
– zsálya

A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süsse vagy főzze őket az étellel együtt. A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tegye ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzd készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.

A zöldfűszerek ízletesebbé teszik az ételt /Fotó: Shutterstock

TÁLALÁS ELŐTT AJÁNLOTT AZ ÉTELBE KEVERNI, RESZELNI VAGY SZÓRNI

– bazsalikom
– bors
– kapor
– metélőhagyma
– római kömény
– szerecsendió
– szerecsendió-virág
– petrezselyem
– turbolya

Az egész borsszemeket közvetlenül az ételbe őrölheted, mert így jobban érződik az aroma intenzitása és frissessége. A petrezselymet és más zöldfűszereket nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszítik aromájukat és vitamintartalmukat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.