Híres és kedvelt az olaszok karácsonyi kalácsa, a panettone. Készen is kapható, de sokkal finomabb lesz, ha mi magunk készítjük el. Hagyományosan kevés élesztővel, nagyon hosszú kelesztési idővel készül, mi most egy gyorsított változatot sütöttünk. Sokáig eláll, finom is, szép is, szóval szépen csomagolva remek ajándék is lehet az édesszájú barátainknak, családtagjainknak.

Gazdag kalács a különleges ízek kedvelőinek

Panettone
Hozzávalók (egy kicsi kalácshoz):
A tésztához:
2 evőkanál tej
1 teáskanál szárított élesztő
8 evőkanál cukor
110 g puha vaj
3 kis tojás
1 teáskanál vaníliaőrlemény
fél kezeletlen citrom reszelt héja
fél kezeletlen narancs reszelt héja
250 g liszt
1 csipet só
4 evőkanál mazsola
2 evőkanál rum
4 evőkanál kandírozott citrushéj
vaj a kenéshez
A mázhoz:
1 evőkanál tojásfehérje
1 evőkanál porcukor

Langyosra melegítjük a tejet, beleöntjük egy kis tálba. Hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot és egy teáskanál szárított élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk felfutni.

A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliaőrleményt, kézi robotgéppel kihabosítjuk. Beledolgozzuk a citrom és a narancs reszelt héját. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel szép sima tésztává forgatjuk. Teszünk hozzá egy evőkanál lisztet, és azzal is alaposan összevegyítjük.

A többi lisztet a sóval beleöntjük egy állványos robotgép táljába. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a felhabosodott élesztőt, valamint a tojásos-vajas keveréket. Elkezdjük dagasztani, és addig folytatjuk, míg a tészta szépen össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Kivajazunk egy tálat vékonyan, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk két órát kelni.

Közben a mazsolát lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és addig melegítjük, míg a mazsola fel nem szívja az alkoholt. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kézzel még öt percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk a rumos mazsolát és a kandírozott citrushéjat.

Cipót formázunk belőle, és beletesszük vagy egy papírformába, vagy egy vajjal vékonyan kikent kicsi fazékba. Letakarjuk konyharuhával, és ismét kelesztjük egy órát.

A mázhoz összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és lekenjük vele a nyers tészta tetejét. 180 fokos sütőbe toljuk, és 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. Hurkapálcát beleszúrva tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is (ha nem, akkor visszatoljuk a sütőbe, ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk egy darab alufóliával).

A kész kalácsot sütőrácsra állítjuk. Ha papírformában sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztás előtt egyszerűen letépjük róla a formát. Ha fazékban készült, akkor még langyosan kiborítjuk belőle. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

TRÜKK

Ez az adag egy minikalácshoz elegendő (13-15 cm átmérőjű formához). Ha a normál méretet szeretnénk megsütni, akkor duplázni kell a hozzávalókat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink