Panettone
Hozzávalók (egy kicsi kalácshoz):
A tésztához:
2 evőkanál tej
1 teáskanál szárított élesztő
8 evőkanál cukor
110 g puha vaj
3 kis tojás
1 teáskanál vaníliaőrlemény
fél kezeletlen citrom reszelt héja
fél kezeletlen narancs reszelt héja
250 g liszt
1 csipet só
4 evőkanál mazsola
2 evőkanál rum
4 evőkanál kandírozott citrushéj
vaj a kenéshez
A mázhoz:
1 evőkanál tojásfehérje
1 evőkanál porcukor
Langyosra melegítjük a tejet, beleöntjük egy kis tálba. Hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot és egy teáskanál szárított élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliaőrleményt, kézi robotgéppel kihabosítjuk. Beledolgozzuk a citrom és a narancs reszelt héját. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel szép sima tésztává forgatjuk. Teszünk hozzá egy evőkanál lisztet, és azzal is alaposan összevegyítjük.
A többi lisztet a sóval beleöntjük egy állványos robotgép táljába. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a felhabosodott élesztőt, valamint a tojásos-vajas keveréket. Elkezdjük dagasztani, és addig folytatjuk, míg a tészta szépen össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Kivajazunk egy tálat vékonyan, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk két órát kelni.
Közben a mazsolát lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és addig melegítjük, míg a mazsola fel nem szívja az alkoholt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kézzel még öt percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk a rumos mazsolát és a kandírozott citrushéjat.
Cipót formázunk belőle, és beletesszük vagy egy papírformába, vagy egy vajjal vékonyan kikent kicsi fazékba. Letakarjuk konyharuhával, és ismét kelesztjük egy órát.
A mázhoz összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és lekenjük vele a nyers tészta tetejét. 180 fokos sütőbe toljuk, és 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. Hurkapálcát beleszúrva tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is (ha nem, akkor visszatoljuk a sütőbe, ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk egy darab alufóliával).
A kész kalácsot sütőrácsra állítjuk. Ha papírformában sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztás előtt egyszerűen letépjük róla a formát. Ha fazékban készült, akkor még langyosan kiborítjuk belőle. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
TRÜKK
Ez az adag egy minikalácshoz elegendő (13-15 cm átmérőjű formához). Ha a normál méretet szeretnénk megsütni, akkor duplázni kell a hozzávalókat.