Tulajdonképpen az összes trüffel úgy készül, hogy a csokoládét (ez lehet természetesen ét, tej, fehér, rózsaszín, bármi) tejszínnel (ez is lehet akár növényi is) összeolvasztjuk, ízesítjük, majd ha ismét megszilárdult, golyócskákat formázunk belőle, amelyeket aztán megforgathatunk ebben-abban. Eleinte érdemes a recepteket pontosan követni, mert a masszának megfelelő sűrűségűnek kell lennie, sem akkor nem formázható, ha nagyon kemény, sem akkor, ha nagyon lágy. Ha már van gyakorlatunk az állag megítélésében, akkor lehet szabadabban szárnyalni.
Jó minőségű alapanyagokkal kell dolgozunk természetesen itt is, hiszen pontosan fogjuk érezni az alap csokoládé ízét. A kész golyócskákat hűtőszekrényben tartjuk.
Most egy étcsokoládés trüffelt készítettünk, amelyet rummal és naranccsal ízesítettünk, hogy igazi karácsonyi ízbombát kapjunk.
Rumos-narancsos-étcsokoládés trüffel
Először is erős, éles késsel felaprítunk 150 g étcsokoládét.
Egy deci tejszínt beleöntünk egy kis lábasba, belereszeljük egy kezeletlen narancs reszelt héját. Felforraljuk.
Az összevágott csokira ráöntjük a narancsos tejszínt, és egy spatulával addig keverjük, míg a csoki fel nem olvad a tejszínben.
Hozzádolgozunk 75 g langyos olvasztott vajat és 0,25 dl rumot is.
Beleöntjük egy kisebb szilikon tepsibe (az a lényeg, hogy viszonylag vékony rétegben legyen benne a krém), és betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Nyugodtan otthagyhatjuk egy egész éjszakára is.
A megszilárdult masszából evőkanállal vagy egy fagyiskanállal kis darabokat kaparunk, azokat kézzel golyóvá formázzuk a két tenyerünk között.
Egy kis tálba kakaóport szórunk, és azonnal megforgatjuk benne a már kicsit megpuhult golyócskákat.
Papírkosárkákba tesszük, és visszarakjuk a hűtőszekrénybe dermedni.