Az előétel egy sült zöldségekből és csirkemellből álló saláta, amelyet mozzarellagolyócskákkal, avokádóval, olajbogyóval teszünk izgalmasabbá. Gyorsan össze tudjuk állítani, semmi nehézség nincs benne.
Csirkés avokádósaláta
Hozzávalók:
A sült zöldségekhez:
1 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkini
fél színes kaliforniai paprika
fél póréhagyma
1 lila hagyma
oregánó
3 evőkanál olívaolaj
só
bors
A salátához:
15 dkg csirkemellfilé
1 érett avokádó
1 marék magozott fekete olívabogyó
fél színes kaliforniai paprika
1 főtt tojás
5 koktélparadicsom
1 marék mini-mozzarellagolyó
1 evőkanál piros pesztó
balzsamecet
olívaolaj
só
bors
Megmossuk és felszeleteljük a padlizsánt, a cukkinit. A paprika csutkáját kiszedjük, húsát csíkokra vágjuk. A pórét hosszában negyedeljük, a lila hagymát nagyobb cikkekre vágjuk. Sütőpapírt terítünk egy tepsire, olívaolajjal lekenjük, egy rétegben rápakoljuk a felaprított zöldségeket. Meghintjük sóval, borssal, pici oregánóval, rálocsoljuk a maradék olajat, és 180 fokos sütőben megsütjük.
Amíg sül, a csirkemellet csíkokra vagy kockákra felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben megsütjük egy kevés olívaolajon.
Az avokádót megmossuk, kívülről negyedeljük. Lehúzzuk a héját, a húsát kockákra vágjuk. A főtt tojást meghámozzuk, felkockázzuk. A paprikát felcsíkozzuk. Keverőtálba tesszük a csirkét, hozzátesszük az avokádót, a tojást, a paprikát, a felezett koktélparadicsomot, az olívabogyót, a pesztót, 1-2 evőkanál balzsamecetet, kicsi sót és borsot hintünk rá. Óvatosan összeforgatjuk.
Tálalás: egy lapos tálra helyezzük a sült zöldségeket, a tetejére kanalazzuk a csirkés salátát, végül a tetejére szórjuk a mozzarellagolyókat. Ha van kéznél, díszíthetjük friss zöldfűszerekkel, ehető virággal.
Igazi különlegesség a tarjasteak. A készítési módnak köszönhetően a roporgós külsejű pecsenye elolvad a szájban. A konfitált hagyma és a fokhagymás, tormás sült krumpli csodálatosan illenek mellé.
Tarjasteak kakukkfüves konfitált hagymával és tormás sült burgonyával
Hozzávalók:
A húshoz:
40 dkg sertéstarja egyben
2 ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír
só
bors
A hagymához:
4 salotta hagyma
2 ág kakukkfű
fél dl vörösbor
2 evőkanál zsír
só
bors
A burgonyához:
50 dkg apró szemű burgonya
3 evőkanál vaj
1 kávéskanál ecetes torma
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
3 evőkanál olaj
só
bors
A hagymakörettel kezdjük, mert annak több idő kell, hogy elkészüljön. Meghámozzuk az apró hagymákat, felkarikázzuk vagy cikkekre vágjuk. Beletesszük egy kis lábasba, hozzáadjuk a zsír, a vörösbort és a kakukkfüvet, és alacsony hőfokon pároljuk legalább fél órát. Ha kész, sózzuk és borsozzuk.
A tarját sózzuk, borsozzuk, két evőkanál zsíron körbesütjük minden oldalát. Hagyjuk annyira hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni. Ráhelyezzük egy sütőpapír közepére, ráfektetjük a kakukkfüvet és a felszeletelt fokhagymát. Jó szorosan becsomagoljuk, majd ezt a kis csomagot alufóliába burkoljuk. Egy kis tepsibe tesszük, és 120 fokos sütőben egy órán át sütjük. Ha kész, kivesszük, hagyjuk pihenni negyedórát. Utána kicsomagoljuk. Félbevágjuk a húst, majd egy serpenyőben pici zsíron mind a két oldalát átpirítjuk (magas hőfokon épp csak megpirítjuk, nem szabad túlsütni).
A burgonyát megmossuk, félbevágjuk. Olajjal átkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokon 40-45 perc alatt ropogósra sütjük. Közben a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a tormával, a finomra vágott petrezselyem zöldjével és a zúzott fokhagymával. Ráöntjük a megsült burgonyára, összekeverjük.
A desszert a lehető legegyszerűbb, a chiapudingot még főzni sem kell. A tetejére kerülő eperragut készíthetjük fagyasztott eperből is, de frissből még finomabb lesz (fontosnak tartjuk a szezonalitást, de egy-két ünnepi alkalom esetén megengedőbbek vagyunk).
Kókuszos chiapuding
Hozzávalók:
4 dkg chiamag
4 dl nem túl sűrű kókusztej
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál porcukor
a díszítéshez pár levélke menta, ehető virágok
Az eperraguhoz:
2 marék fagyasztott eper
1 evőkanál kristálycukor
1 csipet őrölt fahéj
Összekeverjük a chiamagot a kókusztejjel, a porcukorral, a kókuszreszelékkel. Betesszük a hűtőszekrénybe fél órára.
Közben egy kis serpenyőben karamellizáljuk a kristálycukrot. Rátesszük a feldarabolt epret, adunk hozzá egy csipet őrölt fahéjat, és közepes lángon pároljuk egy-két percig, az a lényeg, hogy az eper még ne kezdjen levet engedni. Kihűtjük.
A besűrűsödött chiapudingot szétosztjuk két pohárban, a tetejére kanalazzuk a hideg eperragut, végül díszítjük.
TRÜKK
Ehhez a desszerthez a dobozos, általában literes kókusztejet válasszuk, annak megfelelő a sűrűsége. A konzerv kókusztej ehhez túlságosan sűrű lenne.