Évszázadokon keresztül otthon sütötték a kenyeret, aztán erről alaposan leszoktunk jó pár évtizedre. Ma viszont újra reneszánszát éli az otthoni kenyérsütés, ennek számos oka van, többek között az is, hogy elképesztően finom tud lenni a jó alapanyagokból, gondosan készített friss kenyérféle. A kovászos kenyér a legjobb és a legmenőbb, de ha valaki úgy érzi, hogy a kovász gondozása és a kovászos kenyér körüli teendők már nem férnek az idejébe, válassza a dagasztás nélküli kenyereket.

Házi kenyér stresszmentesen

A dagasztás nélküli kenyerek divatja ugyan már lecsengett, de érdemes újra felelevíteni ezeket a recepteket. Az igaz, hogy van bennük egy parányi élesztő, de tényleg nagyon kevés. Cserébe viszont nem kell a saját kovász etetésével, életben tartásával piszmogni. Ráadásul míg a kovászos kenyér körül sok a tennivaló (autolizálás, hajtogatás, előformázás, formázás), a dagasztás nélküli kenyereket egyszerűen össze kell keverni, és békén kell hagyni 12-24 órán keresztül. Az eredmény ropogós héjú, kovászos ízű, kellemesen lyukacsos belsejű, sokáig elálló kenyér lesz.

Pár tanács, hogy biztosan jól sikerüljenek a kenyerek:

  • Ha nem kapunk kenyérlisztet, akkor használhatunk helyette fele finomlisztet (BL55) és fele réteslisztet (BFF55).
  • Nem kell dagasztani a tésztát, csak össze kell keverni az alapanyagokat.
  • Ne adagoljuk túl az élesztőt, rosszabb lesz a végeredmény.
  • Nagy melegben biztosan elég a 12 óra, hűvösebb napokon közeledjen inkább 24-hez a kelesztés.
  • A dagasztás nélküli kenyereknek nagyon magas a víztartalma, ezért nagyon sokáig kell sütni, szinte meg kell égetni a héjat. Ha kívül még kívánatosan világos, belül szinte biztosan nyers.
  • Nagyon magas hőmérsékleten kell kezdeni a sütést, akkor lesz szép magas és lyukacsos a kenyerünk.
  • Hagyományosan úgy sütik, hogy a nagyon forró sütőben felforrósítanak egy jénait vagy egy vaslábast, és ebbe a tűzforró edénybe fordítják bele a nyers tésztát. Ez természetesen igényel némi ügyességet, és elég veszélyes a 250 fokos sütőedény mozgatása. Félősek válasszák a hidegen kelesztős, hideg sütőbe rakós módszert, az is tökéletesen működik.
  • Ha a kiválasztott és kipróbált receptek jól sikerültek, idő- és energiatakarékos megoldásként egyszerre két-három adagot is süthetünk. Így csak egyszer kell a sütőt ilyen magas hőmérsékletre felfűteni. A kész kenyeret felszeletelve lefagyaszthatjuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.