Ősz végén, tél elején örökzöld téma a gesztenye házi feldolgozása. Általában ugyan a fagyasztott változatot használjuk a házi desszertekhez, de ilyenkor, ha hozzá tudunk jutni egy adag friss gesztenyéhez, érdemes egyszer megkóstolni az abból készített friss pürét (persze jó sok tejszínhabbal).

Hogyan készítsünk luxus gesztenyepürét?

Mi így készítjük: a friss szelídgesztenyét megmossuk, és hideg vízbe áztatjuk pár órára. Utána a külső kemény és a belső vékony héját is átvágva egy jó éles késsel egy-egy keresztet metszünk mindegyik szemre. Bő vízben körülbelül félóra alatt puhára főzzük. Még forrón meghámozzuk (ha kihűl, sokkal nehezebben jön le a héja). Aprítógépben pürésítjük, majd ízlés szerint adunk hozzá némi cukrot, mézet vagy valamilyen szirupot, valamint egy kis rumot. Ínyencek a pürésítés előtt a meghámozott szemeket tovább főzhetik egy kis vaníliás tejszínben. Sok idő, nagy macera, de megéri.

A kész masszát aztán pont úgy használhatjuk, mint a fagyasztott testvérét. Hagyományos burgonyatörőn átnyomjuk. Jó minőségű tejszínből enyhén édesített tejszínhabot verünk (a műtejszíneket felejtsük el). Kis tálkákba rétegezzük ezt a két alapanyagot, tetszés szerinti sorrendben és rétegszámban.

Gesztenyés pohárkrém

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.