Az elmúlt néhány évben a tabletek technológiájában jelentős mértékű fejlődést lehetett megfigyelni, miközben a piacon elérhető készülékek száma is az egekbe szökött. Bár korábban sokan megkérdőjelezték a táblagépek relevanciáját, napjainkban egyre többen döntenek mellettük. Minek köszönhető hirtelen jött népszerűségük? Mikor és kinek érdemes laptop helyett tabletet vásárolnia? A nagy kijelzőn és a könnyű hordozhatóságon túl a táblagép számos módon megkönnyítheti a mindennapokat; ezt mutatjuk meg a következőkben.

Hogyan könnyítik meg az életünket a tabletek?

 

A tabletek megnövekedett népszerűsége

A tabletek nagyon sokáig háttérbe szorultak, mert kapacitásuk révén kizárólag olyan funkciókat tudtak betölteni, amelyekre jó esetben az okostelefon is képes volt. Épp ezért az előnyeit sokáig csak abban látták, hogy a nagyobb képernyőnek köszönhetően a webböngészést, az e-könyvek olvasását vagy az online játékot szórakoztatóbbá teszik. Komplex feladatok elvégzésére és nagy teljesítményű szoftverek futtatására azonban nem voltak alkalmasak.

A készülékek népszerűségén az sem segített, hogy egy kedvező árú laptop körülbelül pont ugyanannyiba került, mint egy középkategóriás tablet. Tény, hogy még ma is jelentős összeget kell rászánni a tanuláshoz vagy munkához elegendő táblagépre, a jó hír azonban, hogy jelenleg már sokkal több mindenre hivatottak, mint korábban.

A tabletek ugrásszerű technológiai fejlődésen mentek keresztül: csúcskategóriás verzióikon már PC-mód is aktiválható. Így a klasszikus mobilos felület helyébe a számítógépek operációs rendszereinek kezelőfelületét is fel lehet telepíteni rájuk, ami lehetővé teszi a nagyobb teljesítményt igénylő munkafolyamatok elvégzését is. Innentől kezdve már nem biztos, hogy a laptop jobb megoldás – akár iskolai tanulmányokról, akár munkahelyi feladatokról van szó –, hiszen még a legkönnyebb típusai is nehezebbek és nagyobbak a tableteknél.

Laptop helyett tablet – elmosódó határok

A legnevesebb tabletgyártók választékában nagyon sokféle típus található. Az olcsóbb készülékek továbbra is a könnyed, szemkímélő szórakozás eszközei, de a prémium kategóriás táblagépek már komoly munkaeszközök lehetnek. Bizonyos fajtáikhoz érintőceruza, vezetékes vagy bluetoothos billentyűzet, egér és HDMI-kimenet is vásárolható.

Emellett több tucatnyi olyan alkalmazás is nagyszerűen működik a táblagépeken, amely a munkahelyi feladatok ellátását is elősegíti. A legnépszerűbb szövegszerkesztőknek és táblázatkezelőknek szinte egytől egyig megjelentek a tabletes változataik, de még a híresebb képszerkesztőknek (például Photoshop) is elérhetők a speciális verzióik.

A táblagép további előnye, hogy hatalmas akkumulátorának és hardverkomponenseinek alacsony az energiaigénye, és ennek köszönhetően sokkal tovább strapálható töltés nélkül. Egy laptop belsejében az akksinak jóval kisebb hely marad, és a nagyobb kapacitás sem segít a helyzeten: ilyen szempontból a tablet minden esetben legyőzi vetélytársát, hiszen a maximum 4-6 órás használattal szemben, akár 10 órát is képes kibírni töltés nélkül. Ez nem csak munka, hanem a hosszabb utazás során is kiemelkedő tulajdonság.

Impulzív döntés helyett tudatos mérlegelésre van szükség

Jól látható, hogy a tabletek és táblagépek teljesítményét ma már sokkal nehezebb megkérdőjelezni. Mielőtt azonban bárki megválna a laptopjától egy tabletért cserébe, fontos, hogy az eszköz minden tulajdonságával, előnyével és hátrányával tisztában legyen.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink