A békebeli vasárnap ebéd húslevessel kezdődik, és madártejjel végződik. Kevés kényeztetőbb desszert létezik ennél a habos, híg vaníliakrémnél. Amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani. Eláruljuk a titkokat.

Hogyan lesz tökéletes a madártej?

Ha hagyományos, főzött habot akarunk készíteni, akkor a következő az eljárás: a tojásfehérjéket habbá verjük z egy evőkanál cukorral. Tehetünk hozzá még egy-két evőkanálnyi cukrot, keményebb lesz a hab. A habverést a maximum előtt egy kicsivel hagyjuk abba. A tejet egy jó hőtartású, vastag talpú lábasban felforraljuk, majd olyan 80 fokosra visszahűtjük, és körülbelül ezen a hőfokon tartjuk (fontos, hogy ne forrjon). Ebbe szaggatjuk bele egy kanállal a cukros tojáshabot. Fél perc múlva megforgatjuk, újabb fél perc múlva szitába átszedjük, lecsöpögtetjük.

A habgaluskák kifőzése után jöhet a vaníliakrém. A tojássárgáják kellően be fogják sűríteni a folyadékot (4-6 tojást érdemes egy liter tejhez számítani). Fontos, hogy óvatosan bánjunk vele, mert könnyen rántotta lesz belőle. A cukorral kikevert tojássárgájákhoz több részletben óvatosan forró tejet keverünk, mindig csak egy keveset. Ha már elég meleg ez a folyadék, akkor hozzáöntjük a meleg tejhez, és állandó keverés mellett óvatosan forrásig melegítjük. Utána azonnal átöntjük egy tálba. Ha vaníliarudat használunk, azt az elején belefőzzük. Ha vaníliakivonatot, pasztát vagy vaníliás cukrot, akkor ezt csak a kész krémbe tegyük bele.

Egy klasszikus, tejszínnel dúsított recept:

Madártej

Ha biztosra akarunk menni, süthetjük a sütőben is a fehérjehabot. Ez így készül:

Madártej sütőben sült habbal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink