Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a három egész tojást, a vizet, a sót, utána fakanállal összevegyítjük. Nem szabad túlkeverni a galuska tésztáját, nem baj, ha kicsit darabos marad.
Lehet, hogy korrigálni kell a hozzáadott folyadék mennyiségét. Akkor jó a tészta állaga, ha éppen elterül magától a tálban.
Tényleg sok vizet kell forralni a kifőzéshez, hogy a beleszaggatott nyers tészta ne hűtse le.
Ha gyorsan szaggatunk, akkor ha már minden tészta a fazékban van, átkeverjük alaposan fakanállal. Ha lassan, akkor a szaggatás felénél is érdemes egyet keverni, hogy biztosan ne tapadjanak össze a szemek.
A pirításhoz vastag talpú serpenyőt válasszunk, a vékonyban egyszerűen odakozmál, a vastagban ropogósra pirul.
Fél kiló lisztből készült galuskához legalább hat tojás kell, inkább több legyen ennél, ne kevesebb. Csak így lesz finom szaftos a végeredmény.
Bazsi-féle tojásos galuska
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
3 dl víz
1 teáskanál só
50 dkg liszt
A tojásos részhez:
8 szelet bacon
6 tojás
4 evőkanál tejföl
só
bors
Nagy keverőtálban felverjük a három tojást. Fakanállal hozzákeverjük a vizet, a sót, a lisztet, összedolgozzuk. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és galuskaszaggató segítségével beleszaggatjuk a tésztát. Fakanállal átkeverjük. Ha a víz újra felforrt, és a galuskák feljöttek a víz tetejére, akkor leszűrjük a tésztát, és hideg vízzel alaposan átmossuk.
Egy jó nagy serpenyőben ropogósra sütjük a felcsíkozott bacont. Hozzákeverjük a leszűrt, átöblített galuskát. Sózzuk, borsozzuk, kissé átpirítjuk. Közben egy tálban felverjük a hat tojást a tejföllel. A lepirult galuskákra öntjük, és addig sütjük, míg kissé megszilárdul rajtuk ez a tojásos keverék. (Nem szabad túlsütni, akkor jó, ha még kicsit lágy a feltét.) Fejes saláta jár mellé.