Az ünnepek általában nosztalgikus hangulatba repítenek, ilyenkor nagyon megkívánjuk a régi ízeket. Tökéletes retro menüt állítottunk össze, a sonka és a főtt tojás mellett ott van a hagyományos, kaszinótojásos-sonkatekercses hidegtál, és az édesség sem valami újmódi furmány, hanem a régi, jó mártott mézes piskóta.

Húsvéti reggeli a nagyinál

Az első fogás a sonka, amit nem csak megfőztünk, hanem kapott egy gyönyörű, édes-fűszeres mázat is.

Mézes sült sonka
Hozzávalók:
1 kg főtt füstölt sonka
2 evőkanál méz
2 evőkanál mustár
3 evőkanál barna cukor
3 evőkanál vaj
szegfűszeg

Összeolvasztjuk egy kis lábasban a mézet, a mustárt, a cukrot és a vajat. A sonka tetejét éles késsel ferdén bekockázzuk, és a kereszteződésekbe egész szegfűszegeket szurkálunk. Ecsettel bekenjük a mázzal, sütőtálba rakjuk, és fólia alatt sütjük 20-30 percet. Utána kivesszük, újra alaposan lekenjük a maradék páccal, és fólia nélkül megpirítjuk.

A sonkaszeletek mellé a retek és a főtt tojás mellett klasszikus hidegtál jár. Alulra egy jó vastag réteg franciasaláta jön, erre a kaszinótojások meg a sonkatekercsek, végül pedig – hogy pontosan felidézze a régmúltat – megszórjuk csinos aszpikkockákkal.

Franciasaláta
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
1-2 savanyú uborka
1 alma
2 dl majonéz
1 dl tejföl
1 kávéskanál porcukor
1 kávéskanál mustár
1 teáskanál citromlé

őrölt bors

Meghámozzuk a burgonyát, nagyon apró kockára vágjuk, és sós vízben pár perc alatt megfőzzük. A zöldségkeveréket kevés víz és só hozzáadásával megpároljuk (mivel előfőzött, csak addig kell főzni, míg fel nem olvad). Az uborkát pici kockára vágjuk. Egy tálban elkészítjük a mártást: összekeverjük a majonézt a tejföllel és a fűszerekkel (só, bors, porcukor, mustár, citromlé), majd hozzáforgatjuk a meghámozott, felkockázott almát és a többi előkészített, kihűtött zöldséget.

Kaszinótojás
Hozzávalók:
8 főtt tojás
1 adag besamelmártás
8 dkg puha vaj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál szardellapaszta (elhagyható)

őrölt bors
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 evőkanál zselatinpor

Meghámozzuk a tojásokat, és hosszában félbevágjuk. A sárgájákat egy tálba kaparjuk. Hozzáadjuk a hideg besamelmártást, a puha vajat, a finomra vágott petrezselyem zöldjét (pár szálat félreteszünk a díszítéshez), ízesítjük mustárral, szardellapasztával, végül sóval és borssal. A sűrű masszát jól kikeverjük. Utána egy kanál vagy egy habzsák segítségével megtöltjük a fél fehérjéket.

Átrakjuk egy tálcára úgy, hogy alul legyen a töltelék. Kis időre betesszük a fagyasztóba.

A zselatinport egy kis lábasba szórjuk, öntünk rá pár evőkanál hideg vizet, hagyjuk állni öt percig. Utána kis lángon addig melegítjük, míg fel nem olvad (forralni nem kell). A majonézt és a tejfölt összekeverjük egy tálban. Egy-két evőkanállal hozzákeverünk belőle a forró zselatinhoz. Ezt megismételjük párszor, végül a zselatinos elegyet alaposan elosztatjuk a tejfölös majonézben. Kanállal a megtöltött tojásokra locsoljuk. Hűtőszekrényben dermesztjük.

Ha már megszilárdult a bevonat, késsel körbevágjuk, és franciasalátás alapra átemeljük a tojásokat. Kis félretett tojáskrémmel, petrezselyem zöldjével díszítjük.

Tormás sonkatekercs
Hozzávalók:
8-10 szelet szögletes sonka
1 adag besamelmártás
3-4 evőkanál tejszínes reszelt torma

Összekeverjük a hideg mártást a tormával. A sonkaszeletek közepére kanállal vagy habzsákkal teszünk belőle egy csíkkal. Feltekerjük. Kis tojáskrémmel, petrezselyem zöldjével díszíthetjük.

Besamelmártás
Hozzávalók:
5 dkg vaj
3 evőkanál liszt
2-3 dl tej

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, és kevergetve összeforrósítjuk (megpirítani nem kell). Felöntjük két deci tejjel, közben folyamatosan keverjük, és sűrűre főzzük. Ha kell, adhatunk még hozzá pici tejet. Ha kész, sózzuk.

Hamis aszpikkocka
Hozzávalók:
1 csapott evőkanál zselatinpor

Pár evőkanál hideg vízbe áztatjuk a zselatint. A leveskockából 2-3 deci vízzel levest főzünk. A beáztatott, megduzzadt zselatinra több adagban ráöntjük a forró levest, közben mindig jól elkeverjük. Végül visszaöntjük a leveses lábasba az egészet, és forrásig melegítjük. Vékony rétegben egy átlátszó fóliával bélelt kis tepsibe öntjük. Hideg helyen dermesztjük. Utána kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és kockára vágjuk.

A desszert pedig nem is lehetne más, mint a kókuszos kocka. Pancsolós, de nagyon egyszerű, bárki könnyedén elkészítheti. Az egyszerű kevert tészta szinte elronthatatlan, de ha mégsem lesz tökéletes, az sem baj, mert a kakaós máz és a kókusz elfed majd minden kis tökéletlenséget.

Kókuszos kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
5 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
A mázhoz:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
10 evőkanál tej
4-5 evőkanál holland kakaó
pici rum

A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd hozzádolgozzuk robotgéppel az egész tojást. Végül belevegyítjük a folyékony mézet és a sütőporral elkevert lisztet. Közepes tepsibe öntjük, 170 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, kockára vágjuk.

Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját, és kevergetve felfőzzük. A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk, megmártjuk a mázban, majd rögtön kókuszreszelékkel vastagon megszórt tányérba tesszük, és ott megforgatjuk.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink