A muffin és a krémmel turbózott változata, a cupcake a kezdő cukrászok álma. Az alap, a kevert tészta gyakorlatilag elronthatatlan, és a habkorona is általában elég egyszerű, csupán a habzsák használata okozhat némi gondot. A díszítgetés már játék. A végeredmény pedig lenyűgöző. Húsvéti változatokat mutatunk, édes mind.

Icipici húsvéti tortácskák

Vegán csokis-banános cupcake
Hozzávalók (18 darabhoz):
A muffinhoz:
1 csésze barna rizsliszt
fél csésze holland kakaó
háromnegyed csésze cukor
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy csipet őrölt fahéj
1 nagy csipet só
2 túlérett banán
1 alma
fél csésze olívaolaj
2 nagy tojás
2 tojásfehérje
A krémhez:
2 sűrű kókusztejkonzerv, lehűtve (vagy kókusztejszín)
pár csepp citromlé
1 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez:
banán
citrom
színes cukorka

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban pedig lereszeljük a meghámozott almát, hozzáadjuk a villával széttört banánt, az olívaolajat és a tojássárgájákat, botmixerrel egynemű krémmé keverjük. Végül beleforgatjuk a fehérjékből vert habot és a száraz hozzávalókat.
Papírral bélelt muffinsütőbe kanalazzuk. A kosárkákat körülbelül a háromnegyed részükig töltjük meg. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd sütőrácson kihűtjük.
A krémhez elektromos habverővel nagyon habosra keverjük az összes hozzávalót. Habzsákba töltjük.
Egyenesre vágjuk a muffin tetejét, és kis éles késsel kiszedünk a belsejükből egy keveset. Rányomjuk a krémet, végül banánkarikával, citromszelettel, színes cukorkával díszítjük.

Vaníliás cupcake csokis mogyorókrémmel
Hozzávalók (18 darabhoz):
A tésztához:
22 dkg puha vaj
2 csésze liszt
1 csésze cukor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1 nagy csipet só
1 kis pohár tejföl
A krémhez:
22 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
1 csésze csokis mogyorókrém
0,5-1 dl tejszín
1 csipet só
A díszítéshez:
húsvéti tojáscukor

Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval (legalább öt percig verjük elektromos habverővel maximális fokozaton). Közben egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. A habos vajas cukorba egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat, továbbra is az elektromos habverővel dolgozva. Utána belekeverjük a tejfölt is, végül fakanállal eloszlatjuk benne a sütőporos lisztet.
Papírral bélelt muffinsütőbe kanalazzuk, úgy, hogy körülbelül a forma háromnegyedéig érjen a massza. 180 fokon sütjük. Ha kész, rácsra állítjuk hűlni. A krémhez az összes hozzávalót nagyon habosra keverjük elektromos habverővel. Egyenesre vágjuk a muffin tetejét, és kis éles késsel kiszedünk a belsejükből egy keveset. Rányomjuk a krémet, végül egy-egy tojáscukrot biggyesztünk a tetejére.

Répatortacupcake
Hozzávalók (18 darabhoz):
9 dkg gluténmentes zabpehely
16 dkg barna rizsliszt
5 dkg gluténmentes liszt
8 dkg kukoricaliszt
1 nagy csipet só
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
1 marék dió
1 marék mogyoró
1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
2 alma
1 közepes sárgarépa
2 tojás
fél csésze olívaolaj
4-5 evőkanál méz
fél kezeletlen citrom reszelt héja és leve
A krémhez:
20 dkg mascarpone
fél kezeletlen citrom reszelt héja és leve
12 dkg porcukor
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
10 g instant zselatin
1-1 csepp piros és sárga ételfesték
A díszítéshez:
marcipánrépa
színes cukorka

Egy nagy tálban összevegyítünk minden száraz hozzávalót: a zabpelyhet, a háromféle lisztet, a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a durvára vágott dióféléket és a mézeskalácsfűszer-keveréket. Egy másik tálba reszeljük a meghámozott almát és sárgarépát, hozzákeverjük a két egész tojást, az olívaolajat, a mézet meg a citrom héját és levét. Végül összeforgatjuk a két tál tartalmát. A szokásos muffinmasszánál sűrűbb állagot kell kapnunk. Ha túl száraznak találjuk, akkor kis vízzel lehet hígítani. A muffinsütő mélyedéseibe papírkosárkákat teszünk, belekanalazzuk a masszát. 180 fokon sütjük. Ha kész, egy rácson kihűtjük. Végül levágjuk a tetejét, kiszedünk egy keveset a belsejéből.

A krémhez habot verünk a tejszínből az instant zselatinnal. A mascarponét kikavarjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével. Gondolatnyi ételfestékkel narancssárgára színezzük. Végül egyenletesen eloszlatjuk benne a zselatinos tejszínhabot. Habzsákba töltjük, rányomjuk a hideg tészták tetejére, végül marcipánrépával és színes cukorral díszítjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink