A pizza alapja a kovásszal készülő kenyértészta. Érdemes megtanulni az egyik legegyszerűbb alapreceptet, hiszen a frissen gyúrt házi változat sokkal ízletesebb, mint a félkészen vagy mélyhűtött formában vásárolható.
ÍGY KÉSZÍTSD:
Keverjünk el 250 ml langyos vízben 20 g elmorzsolt élesztőt és 1 tk kristálycukrot. Hagyjuk néhány percig felfutni. Szitáljunk bele 400 g lisztet, adjunk hozzá 1-2 tk sót és 2 ek olívaolajat. Kézzel dolgozzuk össze, majd meleg helyen, lefedve kelesszük kb. 30 percig. A megkelt tésztát nyújtsuk ki, és nyomkodjuk olajjal kikent tepsibe úgy, hogy egy kis pereme is legyen. Pakoljuk rá a tetszőleges feltétet, és előmelegített sütőben, 220 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.
[eadvert]
Tanács: Reformpizzát készítenél? Finomliszt helyett 200 g Graham-liszt, 100 g durumliszt és 100 g zabliszt keverékéből is gyúrhatod a tésztát.
SÜTÉSI FORTÉLYOK
* A kinyújtott, tepsibe helyezett tésztát szurkáld meg villával, mielőtt folytatnád a pizzakészítést.
* A sütőlapot vagy a rácsot érdemes a legalsó sínen betolni sütőbe, és erre ráhelyezni a tepsit.
* A szószt főzd sűrűre!
* Ha pár perc alatt elősütöd a tésztát, akkor biztosan nem fog átázni a mártástól.
* Az olaszok nem bonyolítják túl a feltéteket: a szószra csupán 1-2 hozzávaló kerül, a pizza tetejéről pedig nem hiányozhat a friss mozzarella, aminek felhasználás előtt ki kell nyomkodni a levét.
* Sütés közben 5-10 másodperce érdemes kinyitni a sütő ajtaját, hogy a hozzávalókból kipárolgó gőz távozhasson.
* A pizza szélébe akár sajtrudakat is tekerhetsz, így ott is nagyon finom lesz.