1. A tésztához a hozzávalókat ujjheggyel dolgozzuk össze. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk!
2. Az édes morzsasütit mindig nyers gyümölcsből készítsük. Variálhatjuk kedvünkre, hiszen bármelyik gyümölcsből nagyon finom (de kerüljük a sárga- és görögdinnyét, a szőlőt). Aszalt gyümölcsök is kiválóak, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe.
3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd 20 percig süssük lefedve, hogy a gyümölcsök levet eresszenek, és a saját levükben megpárolódjanak. A végén vegyük le az alufóliát néhány percre, hogy a tetején megpiruljon a tészta és ropogós legyen.
4. Ha főételként szeretnénk tálalni a sós crumble-t, tegyünk a zöldségek közé pirított csirkemell-darabokat vagy felkockázott sonkát, esetleg kecskesajt szeleteket.
5. Akinek ez a sok finomság nem elég, fokozhatja még tovább is az élvezeteket: az édes crumble-t tálalhatjuk tejszínhabbal, csokiszósszal vagy vaníliakrémmel, a sós crumble-t zöldfűszeres vagy fokhagymás tejföllel.
Egy édes és egy sós
Hagyományos almás crumble
Morzsoljunk össze 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat és 8 dkg darált diót vagy mogyorót. Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzunk fel almát, szórjuk meg mazsolával, majd morzsoljuk rá a tésztánkat. 30 percig süssük előmelegített sütőben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk még 5 percig.
Olaszos
Vajazzunk ki egy jénait vagy egy kisebb tepsit, majd aprítsunk bele paradicsomot, cukkinit, padlizsánt. Ujjheggyel dolgozzunk össze 10 dkg lisztet, 7,5 dkg zsemlemorzsát, 7,5 dkg reszelt parmezánt, 3 evőkanál olívaolajat és 1 kávéskanál oregánót. Morzsoljuk rá ezt a tésztát a zöldségekre, majd előmelegített sütőben, alufóliával lefedve süssük 30 percig. Végül vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a tetejét.
Tipp: A bátrabbak 2 gerezd zúzott fokhagymát is tehetnek a tésztába!