A farsangnak kötelező kelléke a fánk. Sokfélét ismerünk, mindegyiket szeretjük, de általában a hagyományos magyar szalagos fánkot szeretnénk megsütni. Habkönnyű, roppanós, barnára sült korongok, belül sok-sok üreggel, kívül pedig egy szép fehér szalaggal a derekukon. Mutatjuk, hogyan készül.

Így lesz tökéletes a szalagos fánk

A magyar szalagos fánk tésztája egy könnyű, lágy kelt tészta. Nagyon szépen ki kell dolgozni, mert egyébként sűrű és nehéz lesz, és ennek következtében nem alakul ki a szalag sem. A megfelelő idejű kelesztés után közepesen forró zsiradékban sütjük. Hagyományosan sertészsírban sütötték (ezért számított ünnepi süteménynek), ma is így lesz a legfinomabb, persze házi zsírról beszélünk, nem valamiféle ipari zsiradékról. Ennek hiányában jó minőségű étolajat tudunk használni.

Az alaprecept:
Hozzávalók:
600 g finomliszt
30 g friss élesztő
3-3,5 dl langyos tej
4 evőkanál cukor
4 tojássárgája
fél dl rum
1 csipet só
1 kezeletlen narancs vagy citrom reszelt héja
80 g olvasztott vaj
1 l étolaj a sütéshez
porcukor és baracklekvár a tálaláshoz

Először felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel.

Az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. Azzal is kidagasztjuk. Kifejezetten lágy lesz a tészta, nem fog összeállni gombóccá, nem válik el az edény falától. Átborítjuk egy kiolajozott kelesztőtálba, letakarjuk, és körülbelül egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk.

A kezünkkel húzogatjuk, lapogatjuk, jó ujjnyi vastagra.

Egy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A lisztezett deszkán egymástól távolabb elhelyezzük a korongokat, letakarjuk, és még fél órát hagyjuk kelni.

Egy lábasba vagy egy serpenyőbe annyi olajat töltünk, hogy 3-4 cm magasan álljon az edényben. 170 fokra felforrósítjuk (ha nincs hőmérőnk, akkor ez a jó forró, de még nem a maximum kategória). A tésztakorongok tetejét az ujjunkkal középen benyomjuk (itt lesz majd egy mélyedés a lekvárnak), és úgy tesszük a felforrósított olajba, hogy ez a rész nézzen lefelé (eredetileg ez volt felül, amikor kelesztettük). Csak annyi darab fánkot tegyünk a forró zsiradékba, amennyi kényelmesen elfér, sütés közben nőni fognak, és a sok tészta lehűtené az olajat. Fedővel letakarjuk, és másfél percig sütjük. Levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat, és takarás nélkül még másfél percig sütjük.

Papírtörlőre szedjük, majd még melegen meghintjük porcukorral, és egy-egy kanál baracklekvárt teszünk a közepükbe.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.