– Ha szilvásgombócot készítünk, válasszunk hozzá „lisztes”, magas keményítő tartalmú burgonyát.
– Sütéshez tegyük a krumplit 200 fokos sütőbe és kb. 45 perc sütés után folyamatosan ellenőrizzük, egy fogpiszkáló segítségével hogy megpuhult-e a belseje. Ahogy eléri azt a pontot, amikor könnyen átszalad rajta a tű, már kész. Fontos, hogy ne süssük túl a krumplit, mert akkor a külseje elkezd túlsülni és nehéz lesz áttörni. A krumpli sütésének ideje mérettől és fajtától függően 45 perctől akár 1.5 óráig is letarthat!
– A főzés rövidebb folyamat, 30-40 perc alatt puhára főzhetjük a krumplit.
– A kész burgonyát még forrón törjük át. Kezdjünk el vele azonnal dolgozni, ahogy átsült vagy átfőtt, ahogy lehúztuk a tűzről! Minél jobban kihűl, annál nehezebb lesz vele dolgozni!
– A gombóc receptjében megadott liszt mennyisége hozzávetőleges, azon fog múlni, mennyire lesz szükség, hogy milyen minőségű, mennyire lisztes és vizes a krumpli, így érdemes a receptben megadottnál kicsit kevesebb liszttel indulni és óvatosan adagolni hozzá még, míg el nem érjük a kívánt állagot. A tészta legyen lágy, de ne túl ragadós. Célunk, hogy éppen csak összeálljon.
– Bár nagyanyáink bizonygatni fogják, hogy „jó az a morzsa olajban pirítva, mindig így csináltuk!”, ebben az esetben mondjunk nekik ellent! Sokkal finomabb és lágyabb lesz az íze vajban pirítva!
– A morzsa és a vaj is könnyen odaég, így alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk, vastag fenekű serpenyőben. Számítsunk arra, hogy ez egy viszonylag lassú művelet, mely akár 15-20 percig is eltarthat!
A TÖKÉLETES RECEPT:
1 kg főzni való, lisztes krumpli
kb. 200 g finomliszt, ha sütjük a krumplit, és kb. 400 g, ha főzzük
100 g búzadara
1 tojás
2 tojássárga
100 + 100 g vaj
15 g só
300 g zsemlemorzsa
20 szem szilva
1 tk fahéj
porcukor a tálaláshoz
cukor és só a főzéshez
ELKÉSZÍTÉSE:
Főzzük/ süssük puhára a krumplit, hámozzuk le a héját, és még melegen törjük át a burgonyanyomón.
Adjuk hozzá a tojást és a sárgákat, a liszt egy részét, a grízt, olvasztott 10 dkg vajat, sót és gyúrjuk formázható tésztává. A liszt maradékát fokozatosan adagoljuk hozzá.
Finoman vágjuk meg a szilvák egyik oldalát és vegyük ki belőlük óvatosan a magot. Tegyünk a helyükre 1 mokkáskanál fahéjjal összekevert kristálycukrot. Ez a fázis kihagyható, a szilvákat be lehet tenni maggal is, de így izgalmasabb lesz a végeredmény!
Nyújtsuk a tésztát 5 mm vastagra és vágjunk belőle 5-7 cm méretű négyzeteket. Tegyük a közepükre a gyümölcsöt és óvatosan gyurmázzuk gombócokká.
Olvasszunk meg 100 g vajat serpenyőben, közepes hőfokon. Adjuk hozzá a morzsát, és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Forraljunk vizet egy nagyobb edényben. Adjunk hozzá egy púpozott teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
Tegyük a gombócokat a forrásban lévő sós-cukros vízbe és főzzük őket 10-12 percig. Várjuk meg, míg feljönnek a víz tetejére, de utána még főzzük őket 2-3 percig!
Szűrjük le a gombócokat, forgassuk őket morzsába gazdagon és szórjuk meg a fahéjas porcukorral.