A tojásos nokedli hamisítatlan tavasz fogás, aminek sokan nem mernek nekikezdeni, inkább a nagyinál vagy az anyukájuk asztalánál eszik. Ha betartunk néhány alapszabályt, és nem csukjuk be a szemünket a félelemtől, hogy vajon sikerül-e, a nagyi sem fog belekötni a végeredménybe!

Így lesz tökéletes a tojásos nokedli

1. FRISS TOJÁS
Első és legfontosabb szabály, hogy mindig minőségi alapanyagot használjunk!

2. VÍZ A TÉSZTÁHOZ
Fontos, hogy a vizet ne egyszerre öntsük hozzá a lisztes tojásos keverékhez, hanem kisebb adagokban, mert elvenni belőle már nehezebb lesz… Ha mégis túlment a víz mennyisége, egy kevés liszt hozzáadásával javíthatunk a massza állagán. A lényeg, hogy a masszád ne legyen túl száraz, de túl folyós sem!

3. CSOMÓMENTES
Karmunkát igénylő feladat, de a nokedli dolgozzuk el csomómentesre, ne maradjon darabos! Ehhez a művelethez jó barátunk lesz egy nagyobb méretű habverő.

4. TÖBB ADAGBAN
Ne akarjuk egyszerre kifőzni az egész adag nokedlit, főleg ha több személyre készítjük! A korábban a lábasba szaggatott galuskák már rég a felszínen lesznek kiszedésre készen, amikor még az újabb adagokat szaggatjuk.

5. OLAJ
Ha kiszedtük a vízből az első adag nokedlit egy tálba, forgassukát egy kis olajjal, vagy olvasztott zsírral, hogy amíg a maradékot kifőzzük, ne ragadjanak össze!

6. HABARÁS
A tojásokat habarjuk el egy külön tálban, mielőtt az olajon sistergő nokedlire öntjük! Ha egészben adjuk hozzá őket, a serpenyőben már nem lesz idő egyneműsíteni és a fehérje kicsapódik majd. Nem lenne túl guszta.

7. HŐKEZELÉS
Amikor hozzáöntjük az elhabart tojásokat a nokedlihez, már el is zárhatjuk alatta a tüzet, mert a forró nokedli tökéletesen hőkezeli majd a tojást! Így az krémes marad és nem fő túl. Ide egy hasznos tipp: ha esetleg nem fogy el azon nyomban az összes nokedli, a maradékot, tálalás után, rögtön öntsük át egy másik edénybe, hogy a forró serpenyőben ne süljön tovább a tojás.

8. RÁNTOTTÁS GALUSKA?
Ha azt gondoltuk, hogy előre elkészítjük a rántottát, és majd csak utána forgatjuk bele a nokedlit, akkor rosszul gondoltuk. Mindig a serpenyőben piruló nokedlire öntsük rá az alaposan elhabart tojást, és folyamatosan kevergessük, hogy a tojás mindenhol bevonja a kis nokedliket.

+ 1: AZ ECETES SALÁTA
A tojásos nokedli elmaradhatatlan társa az ecetes cukros vízbe áztatott fejes saláta. Amire érdemes odafigyelni, hogy ne készítsük el jóval előre a salátát! Elég csak közvetlenül a nokedli kifőzése előtt, hogy friss és ropogós maradjon, az ecetes cukros íz csak minimálisan járja át, nem elfedve a saláta csodálatos zöld ízét.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.