A kelbimbó az egyik legegészségesebb zöldségünk: már egy adag elfogyasztásával fedezheted a napi C- és K-vitamin szükségleted. A C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitamin védi a bőr egészségét, a K-vitamin védi, erősíti a csontokat. Fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében is: azok a kéntartalmú vegyületek (mint például a szulforafán), amelyeknek kesernyés ízét és kellemetlen szagát köszönheti, valamint a klorofill is hatékony rákellenes anyagok.
[eadvert]
Vásárláskor válassz kisebb és sötétebb zöld, frissebb kelbimbókat, ezeknek ugyanis édesebb az ízük. Ügyelj arra, hogy ne főzd túl, mert akkor veszít tápértékéből és felerősödik jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem főzöd, hanem sütöd. A legízletesebb air fryer-ben, azaz forró levegős sütőben elkészítve, de természetesen légkeveréses sütőben, sütőben is készülhet!
Így készítsd el a legfinomabb és legegysezrűbb sült kelbimbót!
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
Vágd le a kelbimbók végét, húzd le a külső fonnyadt, halvány leveleket majd vágd félbe a kis fejeket.
Keverj össze olívaolajat, sót, frissen őrölt borsot és kevés pirospaprikát.
Forgasd bele az olajos keverékbe a kelbimbókat.
Tedd a sütőbe 5 percre, majd fordítsd meg és süsd újabb 5 percig. Ha igazán ropogósra szeretnéd, rázd alaposan össze, és süsd még néhány percig