Megkönnyíti a mindennapokat a konyhában az elektromos szeletelőgép, amellyel a kenyértől a felvágottakig sok mindent tetszőleges vastagságú szeletekre vághatunk.

Spórolhatunk is a szeletelőgéppel

A legkülönbözőbb, lágy és keményebb típusú élelmiszerek darabolásában segít az elektromos szeletelőgép: a családtagok ízlésének megfelelő kenyérszeleteket, hajszálvékony felvágott- vagy sajtszeleteket állíthatunk elő a segítségével. Ezek nemcsak jól mutatnak a tányéron, de spórolhatunk is a szeleteléssel, hiszen egyenletesen tudjuk vékonyra szelni például a nagyobb darab szalámit, ami gazdaságos megoldás a kézi szeleteléssel szemben. A kedvezményes áron, ár nagyobb tételben megvásárolt sajtot vagy felvágottat kis adagonként le is fagyaszthatjuk, így mindig lesz kéznél belőle, és sokkal kevesebbe kerül, mint ha a bolti szeletelt változatát választanánk. A friss húst is megvásárolhatjuk nagyobb darabokban, majd a kívánt vastagságra felszeletelve lefagyaszthatjuk.

[eadvert]

/Fotó: Alza

Annak, hogy mindig egyenletes szeleteket vághatunk, különösen nagy jelentősége van a húsoknál – például steak sütésénél -, ahol a daraboknak egyforma méretűeknek kell lenniük a megfelelő állag eléréséhez.

A szeletelőgép kiválasztásakor érdemes végiggondolni, mire szeretnénk használni a berendezést, ehhez igazítsuk a gép műszaki paramétereit. Ha például csak kenyeret és felvágottat fogunk szelni vele, felesleges olyan nagy teljesítményű típust vásárolnunk, amely akár fagyasztott hús szeletelésére is alkalmas. Az elektromos szeletelőgépek teljesítménye általában 100 és 200 W között van, a vágási vastagságuk pedig általában 1 és 15 mm közötti. Változó az is, hány – 2 vagy 3 – sebességfokozattal rendelkezik a szeletelőgép.

Alapvető különbség a kedvezőbb árú és a drágább modellek között az anyaguk. Az előbbiek műanyag alkatrészekből készülnek, csak a pengéjük fém – háztartási használatra ezek tökéletesen megfelelnek -, míg a nagyobb igénybevételt is elbíró, komolyabb berendezések teljesen fémből készülnek. Mindkét típus rendelkezik biztonsági funkciókkal, mint az ujjvédő, a gyerekzár, a csúszásgátló felület, vagy a biztonsági kapcsoló. Emellett olyan kényelmi megoldások meglétét is érdemes mérlegelni, mint a kábeltartó, az élelmiszertartó, vagy a teljesen kihúzható adagoló nagyobb élelmiszerek vágásához. Egyes modellek extra nagy, hullámos kése még a friss kenyeret is könnyedén felszeleteli.

/Fotó: Alza

Érdemes megnézni azt is, hogy összecsukható-e, és ha igen, hogy néz ki és mennyi helyet foglal összecsukva a szeletelőgép, egy esztétikus és keskeny modellt akár a konyhapult sarkában is tárolhatunk, amennyiben napi használatban van. Nem mindegy az sem, mennyire könnyű eltávolítani a pengéjét, azaz könnyű-e a tisztíthatósága. Használat után mossuk le az alkatrészeket langyos vízben és töröljük át a készüléket törlőkendővel.

(X)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.