A csirke igazi jolly joker, ha húsételekről van szó. Bár önmagában nincs benne semmi izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és gyorsan elkészül. Ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, jól jöhet néhány jól bevált tipp, amelyet bármikor bevethetünk.

Így süss tökéletes sült csirkét!

ELŐKÉSZÜLETEK

Az ínycsiklandó csirkés fogások alapja, hogy minőségi húst vásároljunk. Ha a főzés előtt a fagyasztóból vesszük ki a húst, hagyjunk neki néhány órát felhasználás előtt, hogy magától melegedjen fel szobahőmérsékleten. Ha siettetjük a dolgot, a hús belseje még akkor is hideg marad, amikor a külseje már teljesen megsült.

A sütés előtt néhány órával sózzuk és fűszerezzük be a húst, és lefedve tegyük be a hűtőbe. Így az ízek jó mélyen beszívódnak a húsba, és sokkal puhább is lesz.

SÜTÉS

Ha egész, de már konyhakész csirkénk van, belül kenjük meg fűszervajjal, majd tömjük tele citromkarikákkal, rozmaringágakkal, zsályával, fokhagymagerezdekkel. Kívülről kenjük le olívaolajjal, végül jól sózzuk és borsozzuk meg.

Az egész csirkét, valamint az egész combokat, és más nagy, csontos részeket 220-230 fokos, előmelegített sütőben süssük, így biztosan átsül és megpirul, kb. egy óra alatt.

Ha a csirke mellé krumplit, répát teszünk, hogy együtt süljenek, számoljunk vele, hogy a zöldségekből kiáramló gőz miatt a hús bőre nem sül majd ropogósra.

Bőrrel együtt sütjük a húst? Tegyünk a bőr alá fokhagymaszeleteket. Ezek szinte beleolvadnak majd a húsba a bőrben lévő zsírral együtt, átjárják és zamatosabbá teszik azt.

Káposztával töltött csirke

Fotó: Shuttersotck

PIRÍTÁS

A csirke combja és szárnya az alakjuk miatt nem egyformán kapják a hőt az edényben, tehát nehéz lesz eltalálni a tökéletes állapotot. Ha előfőzzük, vagy pároljuk, azután fűszerezzük és pirítjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a csontoknál is átfő a hús. A csirkemellfilével viszont nagyon könnyű dolgunk van, ha serpenyőben pirítjuk. Először hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd fűszerezzük és lefedve hagyjuk puhára párolódni.

MIBEN PIRÍTSUK?

A tapadásmentes serpenyőket most félretehetjük, ezekben nehezen sül kéreg a húsra. Az öntöttvas edény viszont csodákat művel a csirkével! Ha bor is kell a húshoz a recept szerint, akkor az acél vagy a réz serpenyő a nyerő.

Ami a zsiradékokat illeti: a semleges ízű olajok és a vaj tökéletesen illik a csirkéhez, néhány gerezd fokhagyma a hús mellé dobva pedig sosem árt!

A csirkemell egyik oldalát kb. 10 perc pirítsuk barnára, majd fordítsuk meg, és öntsünk alá pici vizet. Fedjük le, és hagyjuk, hogy teljesen átpuhuljon a gőzben.

GRILLEZÉS

Grillezéskor nem kell sokszor megforgatni a csirkét, maximum 1-2 alkalommal.

Két módon érhetjük el, hogy a grillcsirkénk igazán zamatos legyen: pácolással, vagy bedörzsöléssel. A pác íze intenzív, a húst porhanyóssá teszi. A fűszeres bedörzsöléssel a húsra zamatos kérget süthetünk.

Csirke mustáros kéreggel

Fotó: Shutterstock

MIKOR LESZ MÁR KÉSZ?

Ha van a konyhánkban egy húshőmérő, ennek a kérdésnek a megválaszolása nagyon egyszerű: amikor a termométer 85 fokot mutat a hús legvastagabb részében, elkészült a csirke!

MI JÖN A SÜTÉS VAGY FŐZÉS UTÁN?

Vegyük le a tűzről a húst. A legfontosabb lépés csak most következik: tálalás és felszeletelés előtt 10 percig pihentessük letakarva. A fedő vagy alufólia alatt, a gőz átjárja a húst, szaftossá teszi, és gondoskodik róla, hogy az ízek benne maradjanak.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink