FELDOLGOZÁS
–Mielőtt bármihez hozzákezdesz, mindig gondosan moss kezet.
– Következő lépésként ellenőrizd az alapanyagok szavatossági idejét.
– Mivel egy háztartásban több vágódeszka is szokott lenni, ezért javasolt külön deszkán szeletelni a zöldségeket, a húst, a kenyeret, illetve a nyers húshoz külön kést használni.
– Bizonyos élelmiszerek a szalmonellafertőzés melegágyának számítanak. Nyáron bánj óvatosan a tejtermékekkel, a húsokkal, a halakkal, a tenger gyümölcseivel, a tojással, illetve ezek feldolgozott változataival, mint a majonéz, a tojásos és húsos ételek, a krémes sütemények!
HŰTÉS, TÁROLÁS
A hűtőszekrény 0–5 fok közötti hőmérsékleten tud megfelelő hatásfokkal dolgozni. Emellett az sem mindegy, hogy melyik élelmiszert melyik részén tárolod. A legfelső polcra a tejtermékeket, középre a felvágottakat, legalulra pedig a nyers húsokat tedd, lehetőleg fedeles dobozban.
A legtöbb zöldség és gyümölcs nem igényel hűtést, kivéve a sérülékenyek, mint a málna vagy a szeder. A többit, ha van kamrád, érdemes ott tárolni, egymástól elkülönítve a polcokra téve.
FAGYASZTÁS, KIOLVASZTÁS
Alapszabály, hogy csak a friss élelmiszert szabad lefagyasztani! A gyümölcsöket és zöldségeket előtte gondosan meg kell tisztítani, a húsokat pedig körültekintően megmosni, szárazra törölni, és adagonként lefagyasztani.
A felolvasztott nyers húst a lehető leghamarabb fel kell használni. A kiengedett kész ételeket érdemes felforralni, a hússzeleteket pedig még egyszer átsütni. Előbbieket 2 napnál tovább nem szabad a hűtőben hagyni, a tojásos fogásokat és a tésztaféléket pedig még aznap ajánlott elfogyasztani.