A grillezés amerikai dolognak tűnik, hiszen megannyi filmben és sorozatban láthatjuk, ahogy a férfiak a kertben sütögetnek, miközben a család és a barátok is összegyűlnek a kerti parti során. A grillezés az egyik legősibb módja az ételek elkészítésének és talán az egyik legegészségesebb is. Nem szabad azonban összekeverni a nyílt láng fölött történő sütögetéssel, a grillben ugyanis nincs láng, hanem az izzó faszénparázs hőjét használjuk fel arra, hogy a húsok, zöldségek és halak tökéletesre készüljenek.

Így válassz grillt a kertbe – Ezt tanácsolják a Praktiker szakértői

Milyen grillt válasszak?

A legismertebb grill az, amelyikbe faszén kell és ez adja meg a grillezett húsok semmihez sem hasonlítható füstös aromáját. A kínálatban azonban nemcsak faszenes grillek léteznek, hanem választhatunk akár gázzal vagy árammal működő, úgynevezett elektromos grillsütőt is. A grill kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy hol tudjuk azt elhelyezni, hány főre szeretnénk sütni, mennyire vagyunk elszántak és mennyi időt vagyunk hajlandóak szánni az előkészületre, a grill bemelegítésére.

Abonyi Péter, a Praktiker kerti megoldások szakértője szerint lehetőségeink és preferenciáink határozzák meg, hogy a faszenes, a gáz- vagy az elektromos grill melyik típusát érdemes beszerezni, hiszen tudásban, méretben és árkategória szerint is bőséges a kínálat. Grillpartit kertben, teraszon és erkélyen is rendezhetünk, minden helyszínre van megfelelő méretű, üzemmódú és tudású grillsütő, melyek közül a Landmann és a Perfect Home grillek az egyik legnépszerűbbek a piacon.

A grillsen süthetünk húst, halat és zöldséget is

A grillsen süthetünk húst, halat és zöldséget is
Fotó: Praktiker

Faszenes grillek

Aki szeretné, hogy a grillen sült húsok, halak és zöldségek megkapják a jól ismert füstös ízt, azok ha tudják, válasszák a faszenes grillsütőket. A legegyszerűbb a zománcozott vas flekkensütő, amit lábakra szerelve állíthatunk a tűz vagy a parázs fölé, illetve lánccal állványra is függeszthetünk, de nagyobb a mozgásterünk, ha a faszenes grill mellett döntünk, hiszen ahhoz nincs szükség külön tűzrakóra, könnyen mozgatható, ezért kertünk vagy teraszunk bármely pontján fel tudjuk állítani.

Sokan szeretik a Landmann és a Perfect Home grilljeit, amelyek között a kezdők és a profik is megtalálják a számukra megfelelő sütőt különböző felszereltséggel a Praktiker kínálatában is.

Egyre népszerűbbek a gömbgrillek, melyeknek az alsó részébe kerül a faszén és szellőzőrendszerrel tudjuk szabályozni a levegőáramlást. A tűztér hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni, a hamu pedig hamugyűjtő tálcán gyűlik össze, ezért könnyű eltávolítani. Ma már az egyik legnépszerűbb sütőnek számít az extra vastag kerámiafalú, és jellegzetesen tojás alakú Kamado grill. Kívül-belül tökéletes választás esztétikus megjelenése és profi tudása, multifunkcionalitása miatt.

A kerámia megtartja a hőt és a nedvességet, így a belső környezet ideális grillezéshez, füstöléshez vagy lassú sütéshez. Klasszikus hússütésen túl ezért készíthetünk benne csülköt, grillcsirkét, sőt még pizzát is.

A grillezés remek élmény

A grillezés remek élmény
Fotó: Praktiker

Gázgrillek

A faszenes grill esetében negatívum, hogy időigényes a felfűtés, így aki szereti a gyorsabb megoldásokat, annak egy gázgrill remek választás lehet. Abonyi Péter szerint a gázgrill direkt és indirekt sütésre egyaránt alkalmas. A főégők száma 1 és 6 között változhat, anyaguk pedig lehet rozsdamentes acél, öntöttvas vagy kerámia is lehet. A grillrács méretétől és az égők számától függően grillezhetünk vele húst, halat, zöldséget, sőt még pizzát is, de kiválóan alkalmas hamburgerhúshoz, kolbászokhoz, virslikhez is.

A gázgrillek propán-bután keverékkel működnek, a szükséges gázmennyiség pedig a grill teljesítményétől függ. Abonyi Péter szerint egy 12 kW-os modell óránként körülbelül 1,2 kg gázt fogyaszt, így egy 5 kg-os palack körülbelül négy órányi intenzív grillezésre elegendő. A grillsütőnkhöz méretben passzoló gázpalackot speciális kereskedésben, benzinkúton szerezhetjük be és cserélhetjük.

Elektromos grillek

Az elektromos grilleket akár az erkélyen is használhatjuk, így annak sem kell lemondania a hamisítatlan kerti sütögetés élményéről, akinek nincs kertje. Balkonon bárki könnyen összedobhatja ebédjét elektromos grillel, elég csupán bedugni a konnektorba, beállítani a kívánt hőfokot, és a grillételek perceken belül elkészülhetnek – állítja a Praktiker szakértője. Előnye, hogy nem keletkezik füst, így nem zavarjuk a szomszédokat, valamint nem kell tárolni és cserélni a gázpalackot.

Többféle típus közül választhatunk: elsősorban kisebb készülékeket találunk a kínálatban, amelyekkel néhány főre készíthetünk fogásokat. A legegyszerűbb az asztali grill, ami kompakt mérete miatt kis helyen is elfér, felülete sima vagy bordázott, tapadásmentes bevonattal, gyorsan felmelegszik és pontosan szabályozható. A kontakt grill hasonlóan működik, ugyanakkor zárható a fedele, ami szintén sütőfelület, ezáltal az ételt alul és fölül egyszerre tudjuk sütni.

Nemcsak húsokhoz, hanem szendvicsekhez, paninikhez vagy grillezett zöldségekhez is tökéletes. Nem telhet el grillszezon kebab vagy saslik nélkül, elkészítésükhöz a szakértő elektromos nyársat javasol.

Abonyi Péter szerint az elektromos grillek között azonban ma már komolyabb modellek is vannak, amelyek nagyságra, kapacitásra felveszik a versenyt a faszenes és gázgrillekkel, és megjelenésükben is hasonlítanak rájuk.

Egyik ilyen hasonlóság a nagy grillfelület és a külön grillzónák. Egyes modelleknél beépített hőmérős BBQ-fedél és LED-megvilágítású kezelőfelület is megkönnyíti a használatot. Ráadásul a kerekes modellek könnyen mozgathatók, ugyanakkor a limitált kábelhossz miatt az áramforrásnak közel kell lennie, és hosszabbítóra is szükségünk lehet. Ha megbízható, minőségi grillsütőt keresünk, érdemes szétnézni a Praktiker barkácsáruház széles választékában, és szakértő eladó segítségét kérni – hívja fel a figyelmet Abonyi Péter.

Milyen grillt válasszak? A Praktiker szakértői segítenek

Milyen grillt válasszak? A Praktiker szakértői segítenek
Fotó: Praktiker

Praktikus grillkiegészítők, hogy flottul menjen a sütögetés

Abonyi Péter szerint vannak olyan grillkiegészítők, melyekre szükség van a kerti sütögetés során, mert megkönnyítik, meggyorsítják, sőt biztonságossá is teszik a sütést. A Praktikerben megtalálhatjuk a Perfect Home márkájú szükséges kiegészítőket is.

A begyújtó kéménnyel felgyorsíthatjuk a faszén begyújtását, fújtatóval növelni tudjuk az oxigénellátást, ami szintén segíti, hogy a faszén lángra kapjon. Praktikus, ha a húsokat hőszigetelt nyelű csipesszel forgatjuk, és ügyelünk rá, hogy ne csepegjen zsír a parázsra, így elkerülhetjük a füstképződést. Egyszerűbb a dolgunk, ha mindig van kéznél grillkesztyű, így nem kell bajlódnunk konyharuhával vagy edényfogóval.

A maghőmérővel pontosan és gyorsan megállapíthatjuk, hogy a hús megfelelően átsült-e már. A hamburgerpréssel egyforma nagyságú, vastagságú húspogácsát formázhatunk, így biztosak lehetünk benne, hogy minden pogácsa ugyanúgy átsül.

Ezek a 2025-ös kertibútor-trendek

Egy grillpartihoz nemcsak grill kell, hanem szuper kerti bútorok is. Az idei divat a tengerparti, azaz beach hangulat és a trópusi stílus, melyek jellemzői a virágminták, tarka textíliák és élénk színek, mint az narancssárga, a lime, a napsárga, a türkiz vagy a pisztáciazöld. Sokat dob az összképen, ha az étkészletet is ehhez a dizájnhoz igazítjuk – emlékeztet rá Boncz Péter, a Praktiker lakberendezési szakértője.

Az év egyik slágere a bioklimatikus pergola és a műanyag kerti pavilon: ezek állandó, stabil és stílusos alapot adnak bármilyen kültéri eseménynek. A nap ellen acélvázas pillangó napárnyékolóval is védekezhetünk. A piacon sokféle alternatívát találunk, akár teljesen nyitott, akár függönyözhető, intimebb változatot keresünk. Ezek ideálisak lehetnek egy romantikus grillvacsorához is.

A kerti bútorok anyagában idén divatosnak számít az alumínium és műrattan kombináció, az ilyen garnitúrák egyszerre modernek és simulnak bele a természetbe. Tökéletes alap a klasszikus 2-4 székből és asztalból álló összecsukható szett, amit kültéri puffokkal és stílusos, sötétszürke szófával is kiegészíthetünk. A monokróm színű, például mocha mousse vagy tengeri fű tónusú bútorokat színes kiegészítőkkel dobhatjuk fel.

Az önfeledt pihenéshez jól jönnek az állítható háttámlás napozószékek, egy kültéri függőágy, vagy akár egy szőnyeggel kialakított lounge-sarok. A beach koktélok keveréséhez legyen kéznél shaker, keverőpálcák, színes vagy bohém extra poharak – ezek önmagukban is feldobják az italsarkot. A világításra is érdemes figyelni: a menő szolárlámpák és napelemes fényfüzérek nemcsak energiatakarékosak, de elképesztően hangulatosak is. Ráadásul bárhová felfüggeszthetjük őket – fákra, pergolára, korlátra, akár a vízparti stégre is – és egész este fénybe borítják a bulit.

Végezetül az esztétikus terítékről se feledkezzünk meg. A Praktiker szakértője szerint az ízléses porcelántányérok, gyékény vagy textil tányéralátétek, tengeri motívumos díszek – például kagylóval díszített tükrök, hal formájú tálak vagy lámpások – igazán látványossá és emlékezetessé teszik a grillpartit. A dekoratív műfű elemek, fonott kosarak és világos tónusú kerámiák pedig játékos, mégis rendezett keretet adnak az összképnek.

A cikk megjelenését a Praktiker támogatta.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink