Az élelmiszerek esetében könnyű dolgunk van, hogy meddig fogyaszthatjuk, hiszen a lejárati időt feltüntetik a címkéken. A konyhai eszközök esetében azonban nem jelölik, hogy meddig használjuk a fakanalat, a szlikonlapátot, vagy a vágódeszkát. Mikor ajánlatos ezeket lecserélni?

Ilyen gyakran cserélje a fakanalat, vágódeszkát!

Szilikon spatulák – 2 év

[eadvert]

A szilikon spatulák is nagyon népszerűek a konyhai eszközök listáján. Mivel nem karcolnak használhatjuk őket a teflonedényekkel és nagyon jó használatot tesznek a sütemények készítésekor a tészta kikeveréséhez. Ha nem sérül, nem szakad el a spatula, akkor két évente jó cserélni.

A szilikonlapát desszertkészítésor is jól jön /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Fakanál – 5 év

A fakanál az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz. Ezzel keverjük meg az olajon sercegő hagymát, vagy a pörköltet. A fakanál készletünket öt évente érdemes lecserélni. Ha megreped a fakanál, vagy azt érzi, hogy a fa lágyul, akkor minél előbb vegyen újat. A fakanálon egyébként könnyebben tapadnak meg a baktériumok, mint egy fémkanálon.

Vágódeszka – 3 év

A műanyag vágódeszkákat három évente érdemes lecserélni. Persze nem kell megvárnia a három évet, ha azt látja, hogy a deszkán a vágások okozta mélyedésekből, egyre nehezebb lemosni a hús, vagy zöldség darabokat. A keresztszennyeződés elkerülése végett figyeljen arra, hogy külön vágódeszkát használjon a gyümölcs, a zöldség és a hús számára.

A vágódeszkát 3 évente érdemes cserélni /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.