Pohárkrémként egészen biztosan nem fogyasztották, de minden más formában viszont igen. Sokáig csak indiános ifjúsági regényekben találkozhattunk a tápióka (vagy manióka) nevű zöldségfélével, azt sem tudtuk, hogy néz ki. Ma már többféle formában is kapható, barátkozzunk meg vele.

Indiánok desszertje?

A tápióka vagy más néven manióka nevével sokáig csak az indiánregényekben találkozhattunk. Ez az érdekes növény a trópusi Amerikából származik. Ma már a világ több részén is termesztik, alapvető élelmiszernek számít. Főleg a gumószerűen megvastagodott gyökerét fogyasztják.Ebből állítják elő a tápiókakeményítőt. Ez egy szinte teljesen íztelen, szagtalan, fehér por. Így is használják, de a könnyebb és egyszerűbb felhasználás céljából préselnek belőle különféle méretű gyöngyöket is. A reformtáplálkozásban nagy szerepet játszik, mivel gluténmentes és a paleodiétában is megengedett a fogyasztása. A bioboltokban kapható tápiókagyöngyökből nagyon finom édességeket, pudingokat lehet készíteni, mivel a főzés hatására kocsonyássá válik az alapanyag, így külön sűrítésre, zselésítésre nincs szükség. Nem olcsó, viszont nagyon kevés kell belőle, 10 dekából kijön négy nagy adag desszert. Ne felejtsük el előre beáztatni, mert így jól le lehet rövidíteni a főzési időt. A gyöngyökből a főzés alatt folyamatosan oldódik ki a kocsonyásító anyag, így nagyon könnyen odaég, ha nem keverjük szinte folyamatosan.

Mindenféle pohárkrémek alapja lehet, jól lehűtve, nyári gyümölcsökkel nagyon finom desszert.Tápiókapuding szederzselével
Hozzávalók:
10 dkg tápiókagyöngy
5 dl tej
2 evőkanál méz
1 csipet só
A szederzseléhez:
25-30 dkg fekete szeder
3-5 dkg cukor
1 lap zselatin
A tetejére:
szeder
tejszínhab
1-2 mentalevél

Félórára hideg vízbe áztatjuk a tápiókagyöngyöket, utána leszűrjük. Felforraljuk a tejet a csipet sóval, hozzáöntjük a gyöngyöket, és folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Ha kell, adunk hozzá kis vizet is. Akkor van kész, ha a gyöngyök áttetszővé válnak. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a mézet. Pár szép szem kivételével megfőzzük cukorral a szedret. Átpasszírozzuk (ha nem zavarnak a magok, akkor ez a művelet ki is maradhat). Utána ismét megmelegítjük, feloldjuk benne az előzetesen beáztatott, kicsavart zselatinlapot. Hagyjuk kicsit állni, míg el nem kezd dermedni. Négy pohár aljára szétosztjuk a szederzselét. Rákanalazzuk a langyosra hűlt pudingot. Hideg helyen tároljuk. Fogyasztás előtt a tetejére tejszínhabot teszünk, s egy-egy szem szederrel, összevágott mentával díszítjük.

Természetesen készíthetjük mentesen is, növényi tejjel, növényi tejszínnel, édesítőszerrel.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink