Mi tegyünk a szilveszteri büféasztalra? Ilyenkor a sok kötelező koccintás miatt az édességek kicsit háttérbe szorulnak, a sós falatok játsszák a főszerepet. Készítsünk többféle színes, kívánatos harapnivalót az italok mellé, ne üres gyomorba érkezzen több pohárka alkohol.

Indulhat a buli

Készítettünk három nagyon egyszerű szendvicszserűséget, színesek, kívánatosak, mindenki szeretni fogja legalább az egyiket. Nem túl sok idő a vendégváró asztalunk összeállítása. De ha még ennyi időnk sincs, akkor akkor készítsünk két-háromféle kenyérre kenhető kencét. Tegyünk mellé többféle, pici szeletekre vágott kenyeret, pirítóst és mindenféle aprított zöldséget, savanyúságot. Különösebb kapkodás nélkül egy órán belül futhatjuk az előkészületeket, és mindenki örül, ha maga állíthatja össze a kis szendvicsét a saját ízlése szerint.

Avokádós paradicsom pirított bagetten
Hozzávalók:
1 bagett
5 dkg vaj
2 avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál extraszűz olívaolaj
pár levélke rukkola

Vékony karikákra vágjuk a bagettet. Megvajazzuk a szeletek tetejét, sütőpapíros tepsire rakjuk, és forró sütőben pár perc alatt halványbarnára pirítjuk. Meghámozzuk az avokádót, és a húsát a paradicsommal együtt apró kockára vágjuk. Összeforgatjuk a felkarikázott újhagymával, a lereszelt fokhagymával, és sóval, olívaolajjal ízesítjük. Ráhalmozzuk a megpirított kenyérszeletekre, rukkolasalátával díszítjük.

Kolbászkrémes töltött fánk
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
2 dl víz
1 csipet só
5 tojás
A töltelékhez:
1 szál lángolt vagy puhább szárazkolbász
40-50 dkg krémsajt
1 csomag mini mozzarella

Felforraljuk a vizet a felkockázott vajjal és a sóval. Ha felforrt, belekeverjük fakanállal a 20 dkg lisztet: addig keverjük és főzzük kis lángon, míg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről, és elektromos habverővel, egyesével az egész tojásokat beledolgozzuk. Habzsákba rakjuk, és sütőpapírral fedett sütőlapra kis diónyi halmokat nyomunk belőle. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 8-10 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra, és még 20 percig szárítjuk. Ha kihűlt, kettévágjuk, és megtöltjük a következő töltelékkel. A kolbász héját lehúzzuk, felkarikázzuk, és aprítógépbe dobjuk a krémsajttal együtt. Pár nyomással egyneműsítjük a masszát. Ha a kolbász elég fűszeres, akkor nem szükséges ízesíteni, ha gyengén fűszerezett, akkor kis sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymaporral javíthatunk az ízén. Betöltjük a fánkokat, majd mindegyikre szúrunk egy-egy kis mozzarellagömböt.

 

Sonkás krumplibaba hagymás mártással
Hozzávalók:
6 közepes burgonya
6 evőkanál liszt
1 csokor újhagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
20 dkg gépsonka vagy füstölt tarja

őrölt bors
olaj a sütéshez
A mártáshoz:
1,5 dl tejföl
1,5 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
1-2 szál újhagyma

Meghámozzuk a burgonyát, és finomra reszeljük. Hozzákeverjük a felaprított újhagymát, petrezselyem zöldjét, a zúzott fokhagymát, az egész tojást, valamint a lisztet. Végül hozzáforgatjuk a felkockázott sonkát vagy tarját is. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Bő olajat forrósítunk egy serpenyőben. Olajos evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, és közepes tűzön mindkét oldalát pirosra sütjük. Összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, hozzáforgatjuk a zúzott fokhagymát és a felkarikázott újhagymát, sózzuk – ezt kínáljuk mártásként a ropogósra sütött krumplibaba mellé.

Tormás sonkakrém
Hozzávalók:
30 dkg sonka
15 dkg mascarpone
1-2 evőkanál tejszínes torma
1 evőkanál magos mustár
5 cm póréhagyma
1 pici csemege uborka
pár szem kapribogyó
frissen őrölt bors

Késsel felaprítjuk a sonkát, az uborkát és a póréhagymát, minél kisebb kockákra, utána összeforgatjuk a többi hozzávalóval.

Waldorf-krém
Hozzávalók:
1 közepes alma
1 nagy marék dió
5 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál sajtkrém
5 dkg reszelt sajt
fél citrom

Kicsumázzuk az almát, durvára reszeljük. Rányomjuk a citromlevet, ráreszeljük a héját, összekeverjük. A diót késsel összevágjuk, rászórjuk. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, jól kikeverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.

Sárgarépás túrókrém
Hozzávalók:
2 közepes sárgarépa
10 dkg füstölt sajt reszelve
25 dkg túró
pár evőkanál tejföl
1 kis csokor snidling
1 csipet őrölt kömény

A reszelő finomabbik oldalán lereszeljük a meghámozott sárgarépát. Összekeverjük az áttört túróval, a sajttal, a felkarikázott snidlinggel, a köménnyel, és annyi tejföllel, hogy jól kenhető legyen a massza. Végül ízlés szerint sózzuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.