Ha sütés nélküli édességekre gondolunk, akkor általában gyümölcsös finomságokban gondolkodunk, pedig gondolni kell a csokoládéimádókra is. Az ő kedvencük a híres kanadai, sütés nélküli csokis kocka lesz.

Íze remek, eredete bizonytalan, de legalább sütni nem kell

A Nanaimo bar (szelet) főként az angolszász területeken ismert, híres kanadai sütemény. Százféle változatban készítik, az eredeti csoki-vanília-kókusz ízt lehet variálni a bele kerülő magokkal, adhatnak hozzá kávét, gyümölcsöt, mogyoróvajat, kinek hogy tetszik. Nanaimo egyébként a Kanada nyugati partján fekvő Vancouver-sziget második legnagyobb városa. Neve az indián Snanaimo – „nagyszerű nép” – szóból ered. Többféle változat is kering a köztudatban az édesség eredetével kapcsolatban. Az egyik szerint a helyi újság, a Vancouver Sun főzőrovatában jelent meg valamikor az ötvenes évek elején, s nem tudni, hogy miért ezen a néven – lehet, hogy a kevésbé jól hangzó csokis kocka helyett választották a sokkal varázsosabb Nanaimo nevet. Egy másik mese szerint az ötvenes évek elején a Nanaimo város közelében lakó Mabel Jenkins küldte be egy receptversenyre, Mabel kockája néven. A versenyre beérkezett recepteket később könyv formátumban is kiadták, s a helyi cukrászok, vendéglátó helyek hamar átvették az ötletet, de ők már Nanaimo bar néven forgalmazták. Akár így történt, akár úgy, a süti gyors nemzetközi karriert futott be. Sikerét nemcsak remek ízének köszönheti, hanem annak is, hogy nagyon egyszerű a recept, még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni, egy gyerek is könnyedén el tudja készíteni.

Nanaimo szelet

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink