A cupcake-k, ezek az aprócska torták minden igényt kielégítenek. Az aljuk egyszerű kevert tésztából sütött muffin, gyorsan összedobhatóak, sokáig elállnak, akár tízóraira is csomagolhatjuk, tökéletesek a hétköznapokra. Ha viszont kapnak egy habturbánt, akkor máris kis tortákká alakulnak, és bármilyen ünnepi asztalon is megállják a helyüket.

Janus-arcú sütemények

A legalapabb belőlük a vaníliás ízesítésű, érdemes ezzel kezdeni, aztán ezt ízesítve továbblépni.

Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
115 g puha vaj
100 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
1 kávéskanál vaníliaőrlemény
3 tojás
50 g tej
20 g joghurt
250 g finomliszt
1,5 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
Az angolkrémhez:
2 tojássárgája (kb. 40 g)
40 g kristálycukor
40 g tejszín
vaníliaőrlemény
A töltelékhez:
angolkrém
12 szem magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt)
A habhoz:
100 g mascarpone
20 g porcukor
200 g tejszín
1 kávéskanál vaníliaőrlemény
A díszítéshez:
cukorgyöngyök

Először a tésztát állítjuk össze. Robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Egyesével beledolgozzuk a három egész tojást. Hozzádolgozzuk a joghurtot és a tejet is.

Egy másik tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, a sütőport, a csipetnyi sót és a vaníliaőrleményt. Fakanállal összeforgatjuk a két tál tartalmát. Lágy, éppen nem folyó masszát fogunk kapni.

Egy muffinsütő forma mélyedésibe papírkosárkákat teszünk, szétosztjuk köztük a tésztát úgy, hogy körülbelül a formák kétharmadát töltsük meg.

175 fokos sütőbe toljuk, és 15-18 perc alatt készre sütjük. Áttesszük egy sütőrácsra, és hagyjuk teljesen hidegre hűlni.

Elkészítjük az angolkrémet. Hőálló tálba tesszük a két tojássárgáját, a tejszínt és a kristálycukrot. Gőz fölé állítjuk, és addig kevergetjük, míg egy kicsit be nem sűrűsödik (ez akkor fog bekövetkezni, ha a krém hőmérséklete eléri a 81 fokot). Levesszük a gőzről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Ha már teljesen kihűltek a muffinok, kiskanállal egy jó nagy mélyedést vájunk a közepükbe (a kivájt tésztára nem lesz szükségünk).

Kanállal belecsurgatunk mindegyik üregbe egy-egy adag angol krémet, belerakjunk egy-egy szem meggyet.

A habhoz a mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliaőrleménnyel. Folyamatos habverés közben több kisebb adagban hozzácsurgatjuk a tejszínt, és addig verjük tovább, míg szép kemény habot nem kapunk. Csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük, és rányomjuk a töltött muffinok tetejére. Apró, színes cukorgyöngyökkel díszítjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink