Pár évvel ezelőtt a CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb desszertjeiből. Ezen a listán szerepel a flan is. Ez a híres latin-amerikai desszert a Római Birodalomból származik, legalábbis az alapja, a tejjel, tejszínnel kevert sült tojás. A karamellás réteg már később rakódott rá. Régebben is, ma is többféle ízesítéssel készítették (citrusok, fahéj, eper és málna stb.), sőt sósan, fűszernövényekkel, zöldségekkel is előadható. Mindenesetre a klasszikus változat édes, csak vaníliával fűszerezik, és szerves része a vastag karamellréteg. Mi most egy narancsos változat receptjét adjuk meg:
Narancsos flan
Hozzávalók:
A karamellhez:
15 dkg cukor
3 evőkanál víz
1 evőkanál narancslé
A krémhez:
1,5 csésze tejszín
1 csésze tej
3 nagy tojás
3 tojássárgája
fél csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet reszelt narancshéj
Előkészítünk 4-6 egyszemélyes szufléformát. Egy vastag talpú serpenyőbe öntjük a kristálycukrot, a vizet meg a narancslevet, és világosra karamellizáljuk. Egyenletesen szétosztjuk a kis formák között.
A krémhez felforraljuk a tejszínt és a tejet. Egy tálban összekeverjük a három egész tojást a három tojássárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleforgatjuk a reszelt narancshéjat is. Több kis adagban hozzákeverjük a forró tejes tejszínt. Rátöltjük a karamellás rétegre. Beletesszük a kis formákat egy tepsibe, tűzforró vizet töltünk köréjük úgy, hogy az körülbelül a formák feléig érjen. 160 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 percig sütjük. Kivesszük, rácsra rakjuk hűlni, közben egy éles késsel elválasztjuk a pudingot a forma falától. Ha már hideg, betesszük a hűtőszekrénybe pár órára. Végül egy-egy gyors mozdulattal mindegyiket egy kistányérra borítjuk.