Az egyesével csomagolt kis csokiszeletek sokunk nagy kedvencei közé tartoznak. Rendes hétköznapokon be is érjük eggyel. Ünnepnapokon viszont elkápráztathatjuk az édesszájú barátainkat és családtagjainkat, ha az imádott édességüket torta- vagy piteformátumban készítjük el.

Kedvenc csokijaink otthon sütve

Csokis-mogyorós-karamellás pite
Hozzávalók (egy 23 cm átmérőjű kerek formához):
A tésztához:
17 dkg liszt
2,5 dkg holland kakaó
15 dkg fagyos vaj
1 tojássárgája
A mogyoróvajas réteghez:
1 csésze mogyoróvaj
20 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín habbá verve
5 dkg porcukor
A mogyorós-karamellás réteghez:
20 dkg földimogyoró
10 dkg étcsokoládé
1,2 dl karamellszósz
A csokibevonathoz:
12 dkg étcsoki
kókuszzsír
A díszítéshez:
1-2 csokis-mogyorós szelet
mandula
pisztácia

Összemorzsásítjuk a vajat a liszttel elkevert kakaóval. Deszkára borítjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors kézzel összegyúrjuk. Kinyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy piteformát. A túlnyúló részeket levágjuk (ezeket a fagyasztóban érdemes összegyűjteni). A nyers tésztát betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy fél órára hűlni. Utána sütőpapírt terítünk rá, szórunk rá valami nehezéket (sütőbabot például), és 180 fokra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Kivesszük, leszedjük róla a papírral együtt a nehezéket, és még tíz percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
A mogyoróvajas réteghez összedolgozzuk a mogyoróvajat a mascarponéval, majd több adagban óvatosan eloszlatjuk benne a tejszínhabot. Rákenjük a hideg tésztára. A mogyorós-karamellás réteghez száraz serpenyőben megpirítjuk a mogyorót. Összeolvasztjuk a csokit a karamellszósszal, Betesszük a hűtőbe legalább negyedórára. Végül a csokibevonathoz összeolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral, és ráöntjük a pite tetejére. Apró kockákra vágjuk a csokis-mogyorós szeleteket. Rászórjuk a pite tetejére a mandulával és a pisztáciával együtt.

Csokis tejszelettorta
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
4 evőkanál kristálycukor
2,5 evőkanál liszt
1,5 evőkanál holland kakaó
A krémhez:
5 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
1 dl méz
20 g instant zselatin
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
A bevonáshoz és a középső réteghez:
20 dkg étcsokoládé
2 teáskanál kókuszzsír
A díszítéshez:
tejszínhab

Kakaós piskótatésztát készítünk a szokásos módon. A masszát kétfelé vesszük, és két 22 cm átmérőjű kerek tortalapot sütünk belőle.
A krémhez habot verünk a tejszínből a porcukorral, a vaníliás cukorral és az instant zselatinnal. Megolvasztjuk a mézet, belereszeljük a fehér csokit, jól átkeverjük, hogy elolvadjon benne. Végül összedolgozzuk mindezt a tejszínhabbal. A középső csokiréteghez megolvasztunk 6-7 dkg étcsokit egy csapott teáskanál kókuszzsírral.
Összeállítás: az egyik kakaós lap köré tortagyűrűt teszünk. Rákenjük a fehér krém felét. Megy a hűtőbe 20-30 percre. Ha megdermedt, akkor rákenjük vékonyan a középső csokiréteget. Ismét berakjuk a hűtőszekrénybe pár percre. Ha a csoki is megdermedt, akkor rákenjük a maradék fehér krémet. A tetejére rakjuk a felső piskótalapot, és ismét hűtjük legalább egy fél órát. Végül a maradék csokit összeolvasztjuk egy teáskanál kókuszzsírral, és ügyesen ráöntjük a tortára. Végül tejszínhabrózsákkal díszítjük.

Sportcsoki sütés nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
50 dkg darált háztartási keksz
25 dkg olvasztott vaj
20 dkg porcukor
5-6 evőkanál holland kakaópor
fél dl rum
tej, ha szükséges
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1 csapott evőkanál kókuszzsír

Összekeverjük az alap hozzávalóit, és belenyomkodjuk egy nagy tepsibe. Összeolvasztjuk az étcsokit a kókuszzsírral és ráöntjük a tetejére. Hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt hosszúkás szeletekre vágjuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.