A decembert végigsütjük, és ilyenkor már nagyban törjük a fejünket, hogy mi is legyen az idei palettán. A megszokottak mellett általában kipróbálunk minden évben egy-két újdonságot is, főleg az aprósütemények terén, hiszen a kínálótál és az ajándékdoboz akkor szép, ha nagyon változatos. Egy alaptésztából általában sokféle kis apróságot süthetünk.

Keksziskola – mi már az adventre gondolunk

Vajas keksz alaptészta
Hozzávalók:
230 g liszt
1 csipet só
90 g porcukor
1 kávéskanál vaníliaőrlemény
140 g hideg vaj
2 tojássárgája

Előkészítjük a hozzávalókat.

Késes betétű robotgépben összekeverjük a lisztet a sóval.

Hozzáadjuk a felkockázott vajat, pár nyomással összemorzsoljuk.

Most adjuk hozzá a tojássárgájákat és a vaníliaőrleményt.

Pár nyomással összedolgozzuk. Csak ekkor rakjuk hozzá a porcukrot (ez a tészta titka, így lesz omlós a keksz).

Deszkára borítjuk.

Gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, összegyúrjuk.

Átlátszó fóliába csomagoljuk, és jó tíz percig pihentetjük hideg helyen. Utána 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerint szaggatjuk, formázzuk.

Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőben 8-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még szép világos, éppen csak a széle kezd egy kicsit barnulni.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.