A játékkonyha, amely minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb játék a gyerekek körében, nemcsak szórakoztató, de számos készséget is fejleszt.

Örömöt ad és fejleszt a játékkonyha

Talán nincs is olyan kisgyerek, akit ne hozna lázba egy jól felszerelt minikonyha, nemcsak a kislányok, hanem a fiúk is szívesen sertepertélnek a valósághű edények és kiegészítők között. Nagy előnye, hogy hosszú időre leköti a kicsiket, nem unják meg egy-két óra alatt, mint sok divatos játékot. Fontos szempont mellette, hogy egy jó minőségű babakonyha tartós és időtálló, ezért tökéletes ajándék, hiszen akár több testvért is kiszolgál, és soha nem megy ki a divatból. Tetszés szerint bővíthető különböző kiegészítőkkel, tartozékokkal, így újra meg újra visszatérhet a meglepetés varázsa.

A játékkonyha, amely minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb játék a gyerekek körében /Fotó: alza.hu, freepik.hu

Több mint játék

A játékkonyha egyszerre jelent örömöt, szórakozást és fejlődést gyermekünk számára. Mint minden szerepjáték, elősegíti a képzelet és a kreativitás fejlődését, miközben a gyerekek utánozzák a szüleiket a konyha műveletekben. A játék a mini konyhai eszközökkel segíthet a finommotorikus készségek és a motoros koordináció fejlesztésében. A közösen használt babakonyha megtanítja a gyerekeket együttműködni, megosztani a játékukat és a feladatokat a többi gyerekkel. A gyerekek gyakorolhatják nyelvi készségeiket is azzal, hogy leírják, mit csinálnak éppen. Nem utolsósorban pedig a játék a minikonyhában segít a gyerekeknek jobban megérteni, hogy kerül az étel az asztalra, és lehetőséget biztosít arra, hogy beszélgessünk velük az egészséges étkezésről és a sütés-főzésről.

[eadvert]

Több típusú játékkonyhát találunk a piacon, ezek anyagukban, funkcióikban és felszereltségükben is különböznek. A fa játékkonyha ellenállóbb és stabilabb a szerkezete, valamint jobban beleillik az igényesen berendezett, például skandináv típusú otthonokba. Ennek akkor van kiemelt jelentősége, ha a játékkonyha nem a gyerekszobában, hanem a lakás központi helyén, például a nappaliban kap helyet. Igaz, a fa babakonyhák drágábbak, mint a műanyagból készült társaik, de mivel nem törnek és nem fakulnak, akár több generációt is kiszolgálnak, valamint használtan is könnyebben tovább adhatunk rajta.

Egy jó minőségű babakonyha tartós és időtálló, ezért tökéletes ajándék /Fotó: alza.hu, freepik.hu

Akár a nagyok

Az egyszerűbb játékkonyhákat már másfél éves kortól ajánljuk, ebben a korban elég a legegyszerűbb típus, lekerekített formákkal és élekkel, sematikus elemekkel. A nagyobbak már szívesebben játszanak nagyobb méretű, aprólékosabban kidolgozott és valósághű, sok részletet tartalmazó minikonyhával. A választott méret attól is függ, mekkora helyünk van a babakonyha elhelyezésére. Sokan a gyerekszobába szánják, ami jó megoldás, ha több, korban egymáshoz közel álló kisgyerek játszik vele, de érdemes figyelembe venni, hogy a gyerekek szívesebben tevékenykednek, játszanak – önállóan is – a szüleik közelében. Ezért megfontolandó, hogy a játékkonyha inkább a konyhába vagy a nappaliba kerüljön, ahol mi is könnyen be tudunk csatlakozni a játékba. Sőt, akár együtt süthetünk vagy főzhetünk a kicsivel – ki-ki a maga tűzhelyén. A játékkonyhák szélessége általában egy méter, ezt vegyük figyelembe a tervezéskor, a magasságuk 60 és 90 cm között mozog.

A játékkonyha egyszerre jelent örömöt, szórakozást és fejlődést /Fotó: alza.hu, freepik.hu

A kiegészítők varázsa

A játékkonyhák között hatalmas különbség van többek között kidolgozottságban és funkcióban. A legtöbbnek része a sütő, a főzőlapos tűzhely és a mosogató, míg a komolyabbakban mosogatógép, minihűtő és mikrohullámú sütő is található. Plusz funkció a bekapcsolható, valósághű fény- és hanghatást adó páraelszívó és főzőlap-világítás, valamint az élethű, bekapcsolás után vörösen világító főzőlap.

A játékkonyha segít abban, hogy a gyerekek megértsék, hogy kerül az étel az asztalra /Fotó: alza.hu, freepik.hu

A játékkonyhából természetesen nem hiányozhatnak a kiegészítők sem. Komplett edénykészleteket – fazekat, serpenyőt, tepsit – vásárolhatunk hozzá, sőt, még olyan speciális darabokat is találunk a piacon, mint a tésztaszűrős fazék. Ezekhez miniatűr merőkanál, fakanál, kés dukál, de ne feledkezzünk el a mini kötényről és sütőkesztyűről sem! Bővíthetjük a játékkonyhát külön megvásárolható kávéfőzővel, kenyérpirítóval is. S hogy legyen, ami az asztalra kerül, szerezzünk be játék alapanyagokat is: textilből vagy filcből varrt gyümölcsöket, fa tojást, pirítóst, hússzeleteket – a lehetőségek száma végtelen!

(X)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.