Pörköltet tudni kell főzni, nincs mese. Mindenféle húsból készülhet, a klasszikus marha és disznó mellett tyúkból, kakasból, csirkéből, belsőségekből, és ezek sokféle variációjából. Télen az ütősebb darabokat kívánjuk. A csülök, a pacal és a köröm hosszú ideig fő, és közben rendkívül finom, sűrű szaft képződik alatta.

Kötelező tananyag – pörkölt nokedlivel

Szabolcsi csülkös pacalpörkölt
Hozzávalók (8 személyre):
1 kg konyhakész csíkozott pacal
80 dkg csont nélküli füstölt csülök
3-4 vöröshagyma
1 kis üveg lecsó
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
10 dkg sertészsír

bors

Megmossuk a csülköt, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. A vöröshagymát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Egy nagy lábasba rakjuk a zsírt, rádobjuk a hagymát, és kis lángon kevergetve addig pirítjuk, míg átlátszóvá nem válik. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kevergetve pirítjuk még fél percig. Levesszük a tűzről, belekeverjük az őrölt pirospaprikát. Ráöntjük a lecsót, visszarakjuk a lángra. Belerakjuk a pacalt és a csíkokra vágott füstölt csülköt. Meghintjük a köménnyel, adunk hozzá sót, borsot, fedőt teszünk rá, és nagyon kis lángon elkezdjük főzni. Időnként ránézünk, megkeverjük, és ha szükséges, mindig adunk hozzá egy kis vizet. Fontos, hogy soha ne legyen túl híg, mert nem főzni akarjuk a húst, de ne is legyen túl kevés folyadék alatta, mert akkor meg leég. Addig főzzük, míg az összes húsféleség meg nem puhul benne.

Frottírtörülköző

Kezdőknek azt ajánljuk, hogy konyhakész pacalt vegyenek, a legtöbb áruházban hűtve vagy fagyasztva szinte folyamatosan kapható. Felhasználás előtt a legjobb egy napra átrakni a hűtőszekrény normál részébe, ott szép lassan felolvad. A nyers pacal tisztítása, főzése időigényes és nem túl illatos feladat, ne nehezítsük vele az életünket.

Falusi körömpörkölt
Hozzávalók (6 személyre):
2 kg sertés láb-fül-farok
3-4 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika (lehet csípős)
1-2 friss paradicsom
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
10 dkg sertészsír

bors

Megtisztítjuk a sertésalkatrészeket. Ha esetleg szőrös lenne, akkor gázláng felett lepörköljük. Pörköltalapot készítünk: a vöröshagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A sertészsíron halványbarnára pirítjuk. Hozzádobjuk az áttört fokhagymát is, ezzel is fél percig sütjük. Rádobjuk a sertéshúst, fedő nélkül nagy lángon pirítjuk, közben fakanállal néha megkeverjük. Utána öntünk rá egy kis vizet, hozzáadjuk az őrölt köményt, sózzuk és borsozzuk, fedőt teszünk rá, és nagyon kis lángon addig főzzük, míg el nem kezd leesni a hús és a bőr a csontokról. Ez két-három óra is lehet. Közben gyakran ránézünk, ha szükséges, adunk hozzá vizet, nehogy leégjen, de elég sűrű szafton tartjuk. Ha úgy látjuk, hogy készen van, levesszük a fedőt, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, hozzádobjuk a kockára vágott friss paradicsomot és paprikát, és ezekkel még vagy tíz percig forraljuk, most már fedő nélkül, hogy jól besűrűsödjék a szaftja.

TRÜKK

A sertéskörmöt (lábat) nehéz otthon feldarabolni, a legjobb, ha olyat veszünk, amelyet már összevágtak. Esetleg kérjük meg a hentest, hogy darabolja fel.

Nokedli
Hozzávalók:
40 dkg liszt
4 tojás
1 evőkanál zsír

Felrakunk öt liter vizet forrni, beleszórunk egy evőkanál sót is. Előkészítünk egy lábast, amibe majd a megfőtt tésztát fogjuk szedni, ebbe rakjuk az evőkanálnyi zsírt. Egy tálba ütjük a négy tojást, elkeverjük, hozzászórjuk a lisztet, és még annyi hideg vizet öntünk hozzá, hogy sűrű, nokedlitészta-állaga legyen. Fakanállal összekeverjük, nem baj, ha kicsit csomós marad, nem szabad túlkeverni. Ha felforrt a víz, akkor valamilyen galuskaszaggatóval több adagban beleszaggatjuk. Fakanállal átkeverjük, nehogy összetapadjanak a kis tészták. Újraforrás után még pár percig forraljuk. Utána szűrőkanállal kiszedjük, hideg víz alatt alaposan átöblítjük, majd belefordítjuk az előkészített zsíros lábasba. Itt is rögtön megkeverjük, hogy a zsiradék bevonja, mert így majd nem fognak összeragadni az egyes darabok. Utána a többi nyers tésztát is kifőzzük.

Petrezselymes burgonyagombóc
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
10-15 dkg liszt
1 csokor petrezselyem zöldje

1 evőkanál zsír

Megmossuk a krumplit, és sós vízben héjastul megfőzzük. Leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni. Amint hozzá tudunk érni, meghámozzuk, és egy nagy tálban azonnal áttörjük. Szétterítjük, hogy jól ki tudjon gőzölődni. Közben egy lábasba rakjuk a zsírt és az összevágott petrezselyem zöldjét, és összemelegítjük. Egy nagy fazékban felrakunk főni sós vizet. Ha már éppen csak langyos a tört krumpli, folytathatjuk vele a munkát. Adunk hozzá annyi lisztet, hogy könnyen formázható massza legyen. Kicsi gombócokat gyúrunk belőle. Beledobjuk a felforrt vízbe, és miután feljöttek a víz színére, még öt percig főzzük. Szűrőkanállal átszedjük a petrezselymes zsírba, és összeforgatjuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink