Nincs egyszerűbb és emberbarátibb fogás, mint a cserépedényben sült egytálétel. Tíz-tizenöt perc alatt összerakjuk, aztán csak betoljuk a sütőbe, és egy jó időre elfeledkezünk róla. Utána már csak a kínálás meg a dicséretek bezsebelése van hátra.

Lusta szakácsok kedvence

Nem olcsóak ezek a szép, nagy, sütőbe tehető cserépedények, ezért a használatuk során be kell tartani a következő szabályokat (hacsak nem akarunk minden alkalommal egy újba beruházni). A kerámia porózus és törékeny anyag, sokkal nagyobb gonddal kell bánnunk ezekkel az edényekkel, mint a fémből készültekkel. Cserében a benne főzött étel is sokkal finomabb lesz.

– Ha tűzhelyen használjuk, mindig tegyünk alá lángelosztó vasat. A hideg vasra rakjuk rá a szoba-hőmérsékletű cserépedényt. Most gyújtsuk be a lángot, és tekerjük a lehető legkisebbre. Kezdhetjük a főzést, mehetnek az alapanyagok a lábasba. Főzés közben is bánjunk vele óvatosan, hirtelen hőingadozásnak ne tegyük ki: ha folyadékot kell adni hozzá, az mindig meleg, de legalábbis szoba-hőmérsékletű legyen, és csak lassan adagoljuk.

– Ha sütőben használjuk, akkor töltsük meg az edényt, tegyük rá a fedelét, rakjuk a hideg sütőben egy rácsra. A sütő hőmérsékletét csak lassan emeljük. Túl magas hőfokot egyáltalán ne használjunk. A cserépedényben való ételkészítés időigényes, de sokkal finomabb lesz minden a hosszú párolási idő miatt. Ha ki kell venni a sütőből az ételt, mindig szoba-hőmérsékletű falapra tegyük, és lehetőleg minél hamarabb rakjuk vissza a sütőbe, ne hűljön le az edény.

– Minél hamarabb mosogassuk el, meleg, mosószeres vízzel. Durva vegyszereket, hideg zsíroldót, fém dörzsit ne használjunk hozzá. Mosogatógépbe ne rakjuk. A száraz edényt jó szellőző helyen tároljuk.

Mi legyen a rizsből? Rizottó vagy rizses hús?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.