A kánikulai napokon is szívesen eszünk édességet, de a lehető legkevesebb időt szeretnénk rászánni. Könnyű, gyümölcsös pohárkrémek alapja lehet a chiamagból kevert puding, nem kell főzni, csak időt kell neki hagyni, hogy megduzzadjon.

Lusták desszertje – az azték zsálya

A chia mag a Salvia hispanica sivatagi növény termése, Dél-Amerikában őshonos. Már az aztékok is szupereledelként tartották számon, ám aztán egy ideig elfeledkeztünk róla. Az egészségtudatos táplálkozás, a vegetáriánus és a vegán étkezés elterjedése hozta ismét divatba. Kalóriatartalma alacsony, viszont kiemelkedően sok rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül sok benne az ómega-3 zsírsav, telített zsírsavból viszont nagyon kevés van benne. Sportolóknak különösen ajánlott a fogyasztása.

Fantasztikus tulajdonsága, hogy még egy óvodás is el tudja készíteni: nem kell főzni, sőt, akár hideg folyadékban is megduzzad, ha hagyunk neki időt. Nagyon enyhe, semleges íze kicsit a zabpehelyre emlékeztet. A chiából készített pudingot tetszés szerint ízesíthetjük. Persze semmi nem lehet tökéletes: sajnos nagyon drága, kilónként 4000-6500 forint között kapható. A helyzet azért nem annyira riasztó, mint első pillantásra látszik, mivel nagyon kevés kell belőle: 2-3 teáskanál bőven elég egy adaghoz.

Az alaprecept:
Hozzávalók:
3 dl tej (természetesen lehet növényi is)
2 dl langyos víz
5 evőkanál chiamag
3 evőkanál méz (vagy ennek megfelelő erejű édesítőszer)
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy csomag vaníliás cukor)
2 teáskanál jó minőségű olívaolaj
1 marék friss gyümölcs

A chiamagot leöntjük tejjel, a vízzel, belecsurgatjuk a mézet meg a vaníliakivonatot, és alaposan összekeverjük. Hűtőben letakarva legalább 4 órát hagyjuk állni, ám legjobb, ha egész éjszaka hagyjuk duzzadni. A kész pudingot poharakba szétosztjuk. A gyümölcsöt megtisztítjuk, feldaraboljuk, a tetejére halmozzuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal.

Szedres-áfonyás chiapuding ropogós müzlivel

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink