Ha az előző heteket végigfánkoztuk, és a farsang farkára már valami újra vágyunk, érdemes kipróbálni a dél-szudáni háromszögletű fánkocskát. A CNN Travel ezt is besorolta a világ 50 legjobb desszertje közé, higyünk nekik.

Mandazi – afrikai fánkkülönlegesség

A mandazi Afrika több országában is (Szudán, Mozambik, Tanzánia, Kenya, Uganda) rendkívül elterjedt apró fánkféleség. Dél-Szudánt szokták a szülőhazájának tekinteni. Enyhén édes, bő zsiradékban sütött kelt tészta, nagyon hasonlít a mi egyszerű fánkjainkra, csak más a forma és az ízesítés. Gyakran kókusztejjel készül a tésztája, és szívesen fűszerezik illatos kardamommal, fahéjjal. Főleg tea vagy tejes kávé mellé fogyasztják. Gyakori kísérője egy sűrű csokoládékrém, de a gyümölcsmártások is jól illenek mellé. Tulajdonképpen a nap folyamán bármikor szívesen fogyasztják, reggelire frissen sütve, ebéd után desszertként, délutáni édes nassolnivalóként, és vacsorára is szóba jöhet, akkor már melegítve a nappal megsütött adagból.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 kávéskanál őrölt kardamom
7 dkg finomított cukor
1 nagy csipet só
1 zacskó (7 g) szárított élesztő
2 tojás
bő fél dl olaj
2 dl langyos tej
olaj a sütéshez

A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, addig gyúrjuk, míg el nem válik az edény falától. Langyos helyen letakarva hagyjuk megkelni. Utána pár kisebb cipóra osztjuk, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Kis háromszögekre vágjuk (ez egy picike fánk). Bő olajban sütjük, nem túlzsúfolva a serpenyőt, mert nagyon megnő sülés közben. Végül megszórjuk porcukorral.

11 tarjás recept, amiből egyet muszáj kipróbálnod hétvégén!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.