Az idén szerencsére pont szombatra esik Márton-napja, amikor is erősen javallt a mostanra gömbölyűre hízott vízi szárnyas és a friss újbor fogyasztása, hiszen ha Márton-napján libát nem eszünk, egész jövő évben éhezünk... Hat személyre főztünk kiadós ebédet vagy vacsorát, klasszikus, jóízű fogásokat felsorokoztatva.

Márton-napi libavacsora

Ha novemberben vendégeket hívunk, kézenfekvő, hogy egy hízott liba legyen a főszereplő. Tudjuk, hogy nem olcsó a kövér vízi szárnyas, de talán egyszer az évben belefér a költségvetésbe. Minden porcikáját felhasználjuk: a belsőség, aprólék megy a nem szokványos levesbe, a húsos darabokat pedig hagyományos módon sütjük ropogósra. Utána pedig már csak egy könnyű desszertről lehet szó. Receptjeink kivételesen hat személyre szólnak.

[eadvert]

Lestyános libaleves hagymás-libamájas pászkagombóccal
Hozzávalók:
1 hízott liba apróléka a mája kivételével (nyak, farhát, mellcsont, szárnyvég, zúza, szív, lép, tüdő)
2 nagyobb vöröshagyma
2 nagyobb sárgarépa
2 nagyobb petrezselyemgyökér
1 nagyobb cikk karalábé
1 kis zellergumó
fél csokor friss lestyán
pár szem egész bors
2-3 evőkanál liszt vagy keményítő

A pászkagombóchoz:
24 dkg pászka
2 tojás
1 tojásnyi libazsír
1 evőkanál dinsztelt hagyma
20-30 dkg libamáj
fél csokor lestyán

Megmossuk a libaaprólékot, és a máj kivételével egy fazékba rakjuk. Öntünk rá hideg vizet, felrakjuk főni. Ha felforrt és felhabzott, leszedjük róla a habot, és belerakunk egy, a külső, piszkos leveleitől megfosztott, egészben hagyott vöröshagymát, mellédobjuk a meghámozott, nagyobb darabokra vágott leveszöldségeket. Teszünk mellé sót, egész borsot, és kis lángon gyöngyöztetve főzzük.
Ha kész, leszűrjük, különrakjuk a zöldséget és a húst.
Közben a másik vöröshagymát finomra vágjuk. Leszedünk némi zsírt a leves tetejéről, és megfonnyasztjuk benne a hagymát. Egy jó evőkanálnyit félrerakunk belőle a pászkagombócokhoz. Felaprítjuk a lestyánt, rádobjuk a serpenyőben maradt megpárolt hagymára, ezzel is együtt sütjük egy kicsit. Végül meghintjük 2-3 evőkanál liszttel vagy keményítővel, megfuttatjuk, és felöntjük a leszűrt libalevessel. Sűrűn kevergetve felforraljuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint még sózzuk-borsozzuk. A húst lebőrözzük, kicsontozzuk, feldaraboljuk, majd a kisebb darabokra vágott főtt zöldségekkel együtt a leveshez adjuk.
Elkaparjuk a májat, és egy serpenyőben megfuttatjuk a félretett, evőkanálnyi dinsztelt hagymán a felaprított lestyánnal együtt. A pászka felét aprítógépben finom porrá őröljük. Hozzáadjuk a két egész tojást, a zsiradékot, a hagymás-lestyános májat, kicsit megsózzuk. Végül belekeverjük a maradék, nagyobb darabokra tört pászkát. Hagyjuk állni félórát. Utána diónyi gombócokat formázunk belőle, és sós, forró vízben kifőzzük. Nem kell sokáig főzni, pár perc alatt kész lesz. Közvetlenül tálalás előtt rakjuk a levesbe (vagy külön tálkában kínáljuk).

Nagyanyáink libasültje héjas pirított burgonyával
Hozzávalók:
1 hízott liba combja, melle, szárnytöve, hája
1 fej fokhagyma
1 vöröshagyma
80 dkg burgonya

Leszedjük a combról, a mellről és a szárnytőről a lelógó bőrt, a nagyobb zsírdarabokat. A liba többi hájával együtt berakjuk egy nagy lábasba a húsokat. Teszünk alá 1-2 deci vizet, és nagyon lassú tűzön sütjük a saját levében. A vöröshagymának és a fokhagymának leszedjük a külső, piszkos leveleit. A fokhagymát félbe is vágjuk, majd félidő tájt mindkettőt hozzádobjuk a pecsenyéhez, kis sóval ízesítjük.Ha kész, kiszedjük a megpirult húst.
A lesikált burgonyát héjastul megfőzzük, cikkekre vágjuk, és felforrósított libazsírban megpirítjuk. A krumplival tálalt pecsenye mellé sült alma, párolt lilakáposzta, savanyúság illik.

Vörösboros körte mézes-narancsos tejpudinggal
Hozzávalók:
A boros-körtés réteghez:
2,2 dl vörösbor
2 dl körtelé
7,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 körte
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
A tejszínes réteghez:
3 dl tejszín
1,5 dl tej
1,5 dl joghurt
3 evőkanál narancslé és pici narancshéj
1 evőkanál méz
1 csomag habfixáló
tört pisztácia a tetejére

Összekeverjük a körtelevet és a vörösbort. Fél decit félreteszünk belőle. Meghámozzuk, felkockázzuk a körtét (dobókockányi darabokra vágjuk), beledobjuk a körteleves borba, mellészórjuk a csipetnyi fahéjat és szegfűszeget, és egy-két perc alatt roppanósra főzzük a gyümölcsöt. Kiszedjük. A félretett fél deci folyadékban elkeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a pudingport, majd megfőzzük a körtés-vörösboros lében, végül fakanállal visszaforgatjuk bele a körtekockákat. Szétosztjuk négy pohár alján.
Meglangyosítjuk a tejet, elvegyítjük benne a mézet. Hozzákeverjük a narancslevet, a joghurtot, reszelünk hozzá kevés narancshéjat. Habot verünk a tejszínből a habfixálóval. Összeforgatjuk a mézes tejjel. Rákanalazzuk a körtés réteg tetejére. Megszórjuk tört pisztáciával.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.