Holnap meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorúnkon. Ha le szoktunk ülni mellé délután egy kávéval vagy egy teával, és szeretnénk mellé egy kis édességet is ropogtani, akkor itt az ideje, hogy feltöltsük a kekszes dobozkáinkat. Négy szuper apróságot ajánlunk hozzá.

Még van idő megsütni

Alapvetően mindegyik némi hideg vaj, liszt és tojás. Más a formázás és mások az ízesítő anyagok, így aztán a végeredmény is nagyon-nagyon különbözik. Négy forma, négy íz, mindenki meg fogja találni köztük a kedvencét.

Vaníliás hópehelykeksz cukormázzal
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
A kekszhez:
200 g fagyos vaj
200 g porcukor
1 tojás
400 g liszt
1 vaníliarúd
A mázhoz:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor

Felkockázzuk a vajat. A tojást enyhén felverjük. A vaníliarúd magjait kikaparjuk. Végül egy robotgép segítségével mindent összekeverünk. Cipót formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ha jól lehűlt, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és hópehely alakú kiszúróval kivágjuk. Egy-két tepsit sütőpapírral borítunk, rásorakoztatjuk a kekszeket. Hideg helyen ismét pihentetjük fél órát. Végül 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük pár perc alatt. Rácsra tesszük hűlni. Ha már teljesen hideg, akkor összekavarjuk a cukormázat a tojásfehérjéből és az átszitált porcukorból, és bevonjuk vele a kekszeket, majd pár apró cukorkát szórunk rá díszítésképpen.

TRÜKK

Ugyanebből a tésztából készíthetünk egyszerű nyomdázott kekszeket is. Köröket vágunk a kinyújtott tésztából, és megnyomjuk valamilyen mintával, utána ugyanúgy sütjük, mint a hópelyheket.

Kakaóscsiga-keksz
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
50 dkg liszt
20 dkg fagyos vaj
20 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
2 tojás
tejföl

Előkészítünk két tálat. Mindegyikbe teszünk 25 dkg lisztet, 10 dkg fagyos, felkockázott vajat, 10 dkg cukrot és egy egész tojást. Az egyikbe beleszórjuk a kakaót is. Egymás után, egyesével összegyúrjuk a két tésztát, ha túl száraz lenne, akkor kis tejfölt adhatunk hozzá. Mind a kettőt egy-egy cipóvá formázzuk, és enyhén lisztezett felületen nagyjából egyforma méretűre kinyújtjuk. A fehér lapra ráhelyezzük a kakaósat, és nagyon szorosan felcsavarjuk. Alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Másnap elővesszük, kicsomagoljuk, és egy vágódeszkán éles késsel fél centi vastag korongokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.

Mákos-citromos keksz
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
20 dkg liszt
10 dkg egész mák
10 dkg porcukor
15 dkg fagyos vaj
8 dkg kandírozott citromhéj
1 kezeletlen citrom leve és héja
1 tojás
5 dkg fehér csokoládé

Az összes hozzávalót összedolgozzuk. Öt centi átmérőjű rudat formázunk belőle. Alufóliába tekerjük, és legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük. Elővesszük, kicsomagoljuk, és éles késsel 3-4 mm vastag karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, 180 fokos sütőben sütjük, bő negyedóra alatt lesz készen. Hagyjuk teljesen hidegre hűlni, majd olvasztott fehér csokival megcsíkozzuk.

Aszalt áfonyás keksz
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
225 g liszt
75 g porcukor
fél csomag vaníliás cukor
150 g fagyos vaj
1 tojás
100 g aszalt áfonya

Összekeverjük a lisztet a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kockákra vágott fagyos vajat, az egész tojást és a késsel átvágott aszalt áfonyát. Kézzel összedolgozzuk. A tésztából egy három centi átmérőjű rudat formázunk. Alufóliába csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe. Utána kivesszük, kicsomagoljuk, és éles késsel 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül negyedóra alatt készre sütjük.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink