Rendes háztartásban mindig van otthon egy kis keksz, kávé-tea mellé annyira jólesik egy-egy szemet elropogtatni. Persze vehetünk is, de azért az otthoninak nincs párja. Mutatunk pár nagyon egyszerű és ízletes variációt, fémdobozba zárva sokáig elállnak (főleg, ha kicsit eldugjuk az édesszájú családtagok elől).

Megédesítjük a délutáni kávénkat

Ezek a kis apróságok pont ugyanolyan finomak, mint az adventiek, csak a nem díszítjük fel őket olyan szépen. Gyorsan készülnek, hiszen nem kell a tésztákat pihentetni, és a sütőben rövid idő alatt sülnek ropogósra. Gyakorlatilag végtelen ideig elállnak. Egy-egy esős hétvégi napon érdemes több adaggal is megsütni, hogy mindig legyen kéznél valami apró és finom ropogtatnivaló.

Banános-vaníliás keksz
Hozzávalók:
1,5 érett banán
300 g liszt
1 csomag vaníliás cukor
220 g cukor
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
180 g puha vaj
2 tojás

Egy tálba szórjuk a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Egy másik tálban összekeverjük a puha vajat a vaníliás cukorral meg a cukorral, elektromos habverővel kihabosítjuk. Egyesével hozzádolgozzuk a két egész tojást, végül a villával áttört puha banánt. Fakanállal belevegyítjük a lisztet. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, kanállal kis kupacokat teszünk rá a tésztából. 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt készül el.

Diós-csokoládés keksz brandyvel
Hozzávalók:
250 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
250 g cukor
250 g darált dió
2 tojás
200 g puha vaj
100 g durvára vágott dió
200 g kis darabokra vágott étcsokoládé
30 ml brandy
vaj és liszt a tepsi előkészítéséhez

Az összes hozzávalót összegyúrjuk. Egy sütőlemezt kikenünk vajjal, megszórjuk egy kis liszttel. A masszából vizes kézzel kis diónyi gömböket formázunk. Szép sorban a tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy legyen köztük hely, mert el fognak lapulni. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül tíz perc alatt megsütjük.

Fahéjascsiga-keksz
Hozzávalók:
280 g liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
170 g puha vaj
150 g cukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg fehér csoki a tetejére
A töltelékhez:
30 g puha vaj
80 g cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, hozzávegyítjük a sót. Egy másik tálban elektromos habverővel kihabosítjuk a vajat a cukorral meg a vaníliás cukorral, hozzádolgozzuk az egész tojást. Belegyúrjuk a sütőporos lisztet. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk. Enyhén lisztezett deszkán mindkét cipót vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük puha vajjal, meghintjük fahéjas porcukorral. Felcsavarjuk, mint a bejglit, majd ujjnyi vastagságú tekercsekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ha teljesen kihűlt, olvasztott fehér csokival megcsíkozzuk a tetejét.

Citromos, levendulás keksz pisztáciával
Hozzávalók:
250 g puha vaj
150 g cukor
30 g levendulás cukor
1 kezeletlen citrom leve és héja
1 tojássárgája
1 csipet só
200 g liszt
40 g fehér csokoládé
15 g darált dió
50 g pisztácia

Elektromos habverővel kihabosítjuk a vajat a tojássárgájával, a cukorral és a levendulás cukorral. Belereszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét. A lisztet elkeverjük a sóval, a darált dióval és pisztáciával, a nagyon finomra reszelt fehér csokival. Belegyúrjuk a vajas alapba. Hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük a tésztát, majd kis diónyi gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.